Ocolul Silvic Gura Râului și-a făcut fabrică de peleți

Acasa >

Articol

În imediata apropiere a Barajului de la Gura Râului, Ocolul Silvic din localitate a amenajat o mică fabrică de producere a peleților. Interesant este faptul că noua investiție rezolvă inclusiv o problemă de mediu, cea a rumegușului provenind de la numeroasele gatere din zonă care, acum, este colectat și transformat în peleți.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Ne-am gândit și la avantajele pe care le putem crea locuitorilor comunei care nu au timp sau energia necesară pentru a se gospodări cu lemne de foc. Trebuie să le tai, să le crăpi, să le usuci, apoi să le depozitezi. Or, încălzirea cu peleți este lipsită de astfel de munci grele. În plus, dorim să subvenționăm prețul peleților pentru cumpărătorii care sunt locuitori ai comunei noastre”, spune Gheorghe Călin, primarul din Gura Râului.

Ocolul Silvic se află în subordinea administrației locale, care a aprobat investiția amenajată pe un teren de aproximativ 3.000 mp, lângă baraj. Cu o valoare de aproximativ de 500 mii euro, linia de producție, fabricată în Italia, conține un buncăr de cernere, uscător (cu temperaturi de până la 700 grade Celsius), rafinator de măcinare la granulația optimă, presă, bandă vibrantă, siloz cu răcitor și aparat de însăcuit.  

„La acest moment, avem buletinele de analiză ale peleților care atestă puterea calorică, umiditatea și cantitatea de reziduuri generată la adere, înscrisuri care certifică faptul că avem un produs de calitate, eficient, încadrat în categoria „A”. Folosim doar rumeguș din lemn de rășinoase, fără adaosuri de liant”, spune Costel Sasu, șeful Ocolului Silvic Gura Râului.

Deși comuna este înconjurată de păduri bogate, lemnul de foc nu se găsește ușor: „Administrăm peste 7.300 de hectare de fond forestier, însă rășinoasele predomină. Pentru încălzire, oamenii vor lemn de foioase, de esență tare, iar peleții sunt o alternativă ecologică, eficientă și economică”, a mai completat Costel Sasu.

Conform specialiștilor, costurile pentru încălzirea cu peleți a unei locuințe cu o suprafață de 120 de metri pătrați scad cu aproximativ 30% față de cele în care în care este utilizat lemnul de foc. Pentru cei care au deja instalată o centrală termică pe lemne, există arzătoare de peleți care pot fi adaptate instalațiilor existente, valoarea acestora fiind cuprinsă între 5 și 6 mii lei, în funcție de putere și producător.

Pentru perioada următoare, conducerea Ocolului Silvic își propune să extindă linia de producție, prin achiziționarea unui dispozitiv de decojit și a unui tocător, care va permite prelucrarea completă a arborilor care nu pot fi valorificați din cauza calității slabe. În plus, se mai dorește achiziționarea unei linii de prelucrare a lemnului și producere a cherestelei.

Mihai POP

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

10 septembrie 2024 la 13:42

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 2 ore
Eleva din Turnișor ajunsă în semifinala „Românii au talent” are nevoie de votul sibienilor
Sara Hanț, a cărei cutremurătoare poveste de viață a ajuns să fie cunoscută de o țară întreagă, va...
Eveniment
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Alex Curtean (ACS Mediaș) crede că echipa sa a pierdut nemeritat. ”Băieții s-au autodepășit!”
În ciuda unei noi înfrângeri, 2-1 cu ocupanta locului secund, CSM Unirea Alba Iulia, pe Stadionul ”8 Mai”...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Din înfrângere în înfrângere! Mediașul ajunge la șapte meciuri consecutive pierdute în Liga 3
După eșecul din ultima etapă a sezonului regular, 0-1 acasă, cu CIL Blaj, medieșenii au pierdut toate cele...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 12 ore
Copilă de 16 ani din Sibiu, căutată de poliție după ce nu s-a mai întors la domiciu
Poliţiştii sibieni caută o minoră în vârstă de 16 ani care a plecat de la domiciliu într-o direcție...
Actualitate
1 min de citit