Ochiul şi urechea: "Atâta timp cât inima păstrează amintiri, mintea păstrează iluziile"

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Când am fost în Franţa, mai precis în Bretania, între altele, am ajuns şi la Combourg, o localitate cu circa 6.000 de locuitori, punct turistic de atracţie datorită castelului în care s-a născut şi a copilărit Francois-René de Chateubriand (1768-1848), fiul unui căpitan de vas, devenit negustor de sclavi, ins morocănos, puţin comunicativ, lipsit de sensibilitate. Din tot acel imens edificiu pe care l-am parcurs, fiului său i-a rezer­vat, într-un turn, o cămăruţă, la care ajungi pe o scară în spirală, semănând cu o celulă: mică, întunecoasă, rece, mobilată sumar. Nu-i de mirare că, la un moment dat, adolescentul visător a încercat să se sinucidă. Norocul lui şi al literaturii franceze că puşca de vânătoare a dat rateu (ca pistolul lui Adrian Năstase!).

Toata viaţa, Chateubriand a fost un regalist convins, fapt care i-a adus atât beneficii, cât şi necazuri, în timpul Revoluţiei şi al lui Napoleon trebuind să pără­sească Franţa pentru a-şi salva viaţa. În plan politic a fost ambasador în Suedia, Prusia, Marea Britanie, ministru al Afacerilor Externe. Ca scriitor, a fost membru al Academiei Franceze, fiindcă a fost şi a rămas, cum spunea un critic "cel mai mare scriitor, cel mai mare filozof al epocii sale, dominând scena literară a Franţei în prima jumătate a secolului al XIX-lea". E adevărat că a umblat mult, de voie, de nevoie, dar cu folos pentru is­toria literaturii franceze. A murit, de "moarte bună", nu ca alţi aventurieri politici, în 4 iulie 1848, în plină revoluţie, în braţele uneia dintre iubitele sale Juliette Recamier, curtezană cu veleităţi literare.

Ca fapt divers, Chateubriand a fost şi pasionat de mâncare, cum se zice pe la noi "mâncău" (francezii le zic la aceştia "gourmand", spre deosebire de cei care savu­rează meniuri fine, "gourmet", unul e lacom, celălalt e pretenţios). În lista meniu a multor restaurante franţuzeşti găseşti şi friptura de muşchi de vită care-i poartă numele. Se zice că reţeta îi aparţine unui bucătar renumit, Montmirail. Reţeta: 400-600 grame muşchi fără pieliţe şi grăsime, bucata se unge cu ulei, se prăjeşte pe grătar 1-2 minute (depinde de grosime). Nu se sărează şi piperează imediat. La masă, carnea este tăiată felii, nu vertical, ci pieziş şi fiecare şi-o condimentează după gust. Garnituri: fasole verde, mazăre, sparanghel, ciuperci, brocoli, morcovi – toate sotate în unt sau, altă variantă: vinete, dovlecei, ardei roşu, ardei iute – toate fripte. Sosuri: "a la marechal", cald, cu unt, pătrunjel, suc de lămâie, sare, piper sau "a la maitre d'hotel", cald, cu unt, făină, muştar de Dijon, verdeţuri, suc de lămâie, pastă de sardele.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Nu cred că m-ar tenta această specialitate, fiindcă, precis, muşchiul fiind destul de gros, se prăjeşte pe deasupra, iar în mijloc sângerează, ca să nu spun că gar­niturile şi sosurile îmi fac greaţă!

Ca să încheiem într-o notă… filozofică, iată câteva panseuri a la Chateaubriand: "Adevărata fericire costă puţin, când costă mult, nu e de calitate; Dacă te temi de furtunile inimii, fereşte-te de singurătate. Marile pasiuni sunt solitare; E bine să-ţi pleci capul în pământ când ai greşit, dar nu e bine să-l laşi acolo; Gustul este bunul-simţ al geniului; Există cuvinte care n-ar trebui folosite decât o singură dată". Când mă gândesc în ce hrubă a copilărit şi a învăţat, mă ia cu frig.

Autor
13 aprilie 2022 la 18:46

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 8 ore
„Spovedania” emoționantă făcută unui medic sibian: „Nu am respectat indicațiile dvs… Aici, nu s-a putut..!”
Un mesaj cutremurător, care relevă în egală măsură „agonia și extazul” sistemului sanitar românesc, a fost trimis unui...
Actualitate
4 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 15 ore
Cum va fi vremea de Paști și după
Suntem în preajma unei mari sărbători: Învierea Domnului. Pe lângă pregătirile pentru ziua de Paști, orele libere din...
Știri
1 min de citit
acum 1 zi
Cimitir de mașini, la marginea drumului spre Păltiniș
Cei care merg spre Păltiniș sau coboară din stațiune vor putea observa pe marginea drumului, în zona cabanei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
ÎPS Laurențiu: „Toți împreună să ne desfătăm de bunurile gătite în Împărăția cerurilor celor ce curat L-au iubit pe Dumnezeu”
*Pastorala de Sfintele Paşti a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu*   Învierea lui Hristos care este temelia şi începutul învierii tuturor...
Cultura
10 min de citit