O veste tristă pentru biciclismul agresiv: Pista de pe Cibin e şi pietonală

Acasa >

Articol

Infima grijă cum că, plimbându-mă cu picioarele, nu cu roţile pe pista de biciclete de pe Cibin, aş încălca nuştiuce regulamente sau legislaţie în vigoare, a pierit ca praful în vânt dintr-o melodie veche şi cam hippioată de felul ei.
Am scris aici despre problema asta, în contextul în care cineva a cerut recent în Consiliul Local amendarea pietonilor care îndrăznesc să a tingă cu picioarele lor inferioare de inferiori ai traficului superbele şi imperialele piste de biciclete de/din Sibiu, mai ales cea de pe Cibin.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La început au fost cititorii care mi-au transmis că pe un panou din zona Virola-Cazangerie-Lidl scrie clar că este vorba de un traseu pentru biciclete ŞI PIETONI. Apoi, colegi de breaslă care sunt şi ei pasionaţi de subiect., mi-au transmis acelaşi lucru. M-am gândit să trec şi eu pe acolo să văd pe viu dacă e aşa, dar au venit şi fotografii, care confirmă asta cu pietonii. Chiar şi filmări. Apoi, săpând pe net, am găsit un comunicat fix al Primăriei Sibiu care, pe 13 decemnrie 2023 adică anul trecut, dădea un anunţ oficial de  "finalizare proiect "Traseu pietonal și pentru bicicliști de-a lungul râului Cibin" (sl. ns).

Ce spune anunţul Primăriei

Spune aşa. "Municipiul Sibiu a finalizat implementarea proiectului „Traseu pietonal (sl. ns.) și pentru bicicliști de-a lungul râului Cibin“, Cod SMIS 127336, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiții 4e, Obiectiv specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investițiile bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Valoarea totală a proiectului este de 56.459.580,97 lei, din care finanțare nerambursabilă 55.300.880,87 lei. Contractul de finanțare este prevăzut a se derula în perioada 13.04.2020 – 31.12.2023. (…) Obiectivul general al proiectului este reprezentat de îmbunătățirea mobilității urbane alternative în Municipiul Sibiu prin creșterea atractivității și accesibilității deplasărilor în condiții de siguranță cu bicicleta la nivelul zonei de intervenție, acest mod de deplasare nepoluant devenind o opțiune atractivă și o alternativă complementară transportului în comun pentru promovarea intermodalității.
Cei peste 3,6 km de pistă pentru biciclete în dublu sens se întind de pe strada Maramureșului și până în cartierul Gușterița, în zona podului centurii ocolitoare, au o suprafață amenajată cu asfalt cu pigment verde, o soluție tehnică importată din Olanda și cuprind treceri de pe un mal al râului Cibin pe celălalt, printr-un pod și o pasarelă circulară în zona străzii Viitorului. Au fost create 10 spații pentru relaxare, 2 piatețe, 3 deck-uri si 5 balcoane. Acestea sunt dotate cu bănci, inclusiv unele cu panouri solare și dispozitive wireless de încărcare a telefoanelor, precum și cu rastele pentru andocarea bicicletelor. Pistele și spațiile pentru relaxare sunt iluminate cu corpuri ecoeficiente, conectate la sistemul telegestiune. O parte dintre stâlpii de iluminat sunt smart, fiind dotați cu camere video și hot spot-uri pentru WiFi. Au fost plantați peste 400 de arbori, 500 de arbuști, 1.500 de plante perene, iar o zonă de 10.000 mp de pe maluri a fost reamenajată cu iarbă prin hidroînsămânțare". Deci pista este ŞI pietonală, la modul în care este exprimat textul oficial.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ce scrie pe panou. Acelaşi lucru

Pe panoul mai sus menţionat şi mai sus fotografiat scrie: "Numele proiectului: "Traseu pietonal și pentru bicicliști de-a lungul râului Cibin". Obiectivul proiectului: promovarea mobilității urbane alternative în Municipiul Sibiu prin creşterea atractivităţii şi accesibilităţii deplasărilor nemotorizate (sl. ns., deci şi pietonale, pietonii nu au motor la picioare) în condiţii de siguranţă. Beneficiar UAT Municipiul Sibiu". Cine nu crede poate da o tură, pe jos cu bicicleta sau cu troti până acolo.

Aşa că scuze pentru cei care fac naveta cu 30 km/oră pe acolo (cum a spus un comentator) sau pentru alţi deranjaţi şi ofensaţi pe două roţi, dar câtă vreme pietonul stă pe felia lui, câtă e ea, amărâta, că aşa au conceput-o din start, nu ai ce face. E oficial că e voie.
Ar trebui acceaşi măsură, adică luată de la biciclişti şi retrocedată pietonilor, pista aia roşie din Sub Arini, ctitorie a Epocii Iohannis. A, apropo de biciclişti, unul era să dea peste mine când treceam PE VERDE, pe trecere, el pedalând pe carosabil. Era grâbit să salveze planeta de emisiile de carbon…
Hai noroc şi plimbare pe jos frumoasă de-a lungul Cibinului.

Custom Image

Autor
06 septembrie 2024 la 11:26

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 16 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 17 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit