În urmă cu puțin timp, a ieșit de sub lumina tiparului cartea „Istorie, identitate și mentalități colective românești în secolele XVIII – XX”, operă a prof. dr. Petre Din, coordonatorul Catedrei de Istorie și Socio – Umane din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig.
Volumul cuprinde 11 studii de specialitate, publicate sau în curs de publicare în diverse reviste de specialitate, în cuprinsul cărora autorul prezintă informații istorice despre personalități culturale, religioase, aspecte ale identității naționale și ale mentalității colective românești, prin intermediul cărora își propune să întregească imaginea societății românești din perioada secolelor XVIII – XX.
Pasionații de istorie vor găsi în recenta carte a prof. dr. Petre Din studii referitoare la imagini ale românilor bănățeni și Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan în publicistica lui Jacques Pierre Brissot, percepția monarhiei habsburgice în operele lui Samuil Micu și Petru Maior, evocarea mitropolitului Ardealului, Andrei Șaguna, în viziunea intelectualului transilvănean Romulus Cândea, interferențe culturale Onisifor Ghibu – Nicolae Iorga, modelul identitar românesc în concepția și opera lui Emil Cioran respectiv Mircea Eliade etc.
Petre Din este membru al Ligii Scriitorilor din România și, în această ipostază, a fost premiat de această instituție, în anul 2020, pentru cartea sa „Primul Război Mondial. Viața cotidiană și mentalități colective”. De asemenea, este autorul volumului „România și Primul Război Mondial. Istorie și mentalități colective”, care a fost premiat, în anul 2023, de către Liga Scriitorilor Români, cu Premiul Special și Diploma de Excelență.
D.F.