În urmă cu doar câteva zile, reprezentanții unei instituții de învățământ liceal din județ anunțau, prin intermediul unui comunicat postat pe pagina de facebook, că instituția a primit acreditarea Erasmus + în Domeniul ”Educație Școlară”.
Conform paginii de internet erasmusplus.ro, acest program european ”oferă sprijin instituțiilor din domeniul educației școlare pentru ca acestea să se poată dezvolta, să ofere oportunități de învățare în contexte formale, nonformale și informale pentru elevi, personal didactic și nedidactic și să poată coopera, în parteneriat, cu instituții similare din alte țări.
Erasmus+ promovează mobilitatea persoanelor și a grupurilor în scopul învățării, precum și cooperarea, calitatea, includerea și echitatea, excelența, creativitatea și inovarea la nivelul organizațiilor și al politicilor din domeniul educației și formării.
Prioritățile orizontale ale noului program vizează 3 componente: includere, transformarea prin digitalizare și green (mediul și combaterea schimbărilor climatice)”.
Așadar, noua acreditare primită de instituțiile de învățământ va permite propriilor elevi și cadre didactice să participe, până în anul 2027, la diverse cursuri de formare și perfecționare în școli similare din Europa, să învețe sau să se perfecționeze în domeniul educației durabile.
E foarte bine, e un exemplu ce trebuie urmat și de alte instituții, iar școlile și echipele de proiect ce au obținut această acreditare merită felicitări sincere. Cum era și normal, nu toate instituțiile candidate (conform www.erasmusplus.ro, ”în cadrul programului Erasmus+, în România sunt considerate şcoli eligiile toate instituţiile de învăţământ preuniversitar – autorizate și/sau acreditate ARACIP-, inclusiv cele pentru activităţi extraşcolare şi centrele de excelenţă, definite de Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi de reglementările Ministerul Educației. În ceea ce priveşte instituţiile care pot coordona un consorţiu de şcoli, acestea pot fi: inspectorate şcolare, CJRAE, CCD, consilii judeţene, consilii locale sau primării”) au obținut acreditarea, fiecare documentație fiind evaluată în baza unor criterii foarte stricte. Pe scurt, din cele 342 de propuneri de acreditare, au fost selectate pentru acreditare 212, restul candidaturilor fiind respinse fie din cauza calității slabe a documentației, fie pentru că evaluatorii au considerat că proiectul a fost COPIAT. (La rubrica ”Observații” existentă în tabelul cu rezultatele selecției, se menționează că, ”În conformitate cu instrumentul de plagiat al CE, candidatura prezintă conținuturi similare/identice cu alte candidaturi depuse la acest termen sau alte acreditări aprobate.)
Din județul Sibiu, șapte instituții de învățământ au fost selectate pentru acreditarea Erasmus + în Domeniul ”Educație Școlară”, alte patru candidaturi fiind respinse din cauza punctajului mic obținut la evaluare. Din păcate, județul nostru are și pe lista cu proiecte considerate plagiate o instituție de învățământ (este vorba de o instituție cu sediul într-un oraș al județului), situație ce nu este deloc onorantă.
Da, asta se întâmplă în România zilelor noastre; oameni ce trebuie să se ocupe de educația copiilor, ce trebuie să-și aducă contribuția la crearea unei Românii educate, astfel încât acest domeniu să ajungă la nivelul statelor civilizate și dezvoltate ale Europei, nu au reușit decât să plagieze proiecte și să le trimită spre evaluare, fără nicio jenă. Cu așa oameni, plagiatori care cred că pot educa tânăra generație, nu-i de mirare că ne aflăm unde ne aflăm… Poate, acolo ne este locul!
Foarte trist este că, pe zi ce trece, în rândul plagiatorilor intră tot mai multă lume…
N-o să pomenesc numele instituției de învățământ a cărei candidatură la acreditarea Erasmus + a fost respinsă pe motiv de plagiat, dar nici numele școlilor ce au obținut deja această acreditare, dar sper că acest semnal de alarmă va avea efectul scontat, iar seriozitatea acordată unui asemenea demers va fi mult mai bine cântărită.
G.D.