Articol
Neobosit în a-l identifica pe Șaguna în deplinătatea forței sale umane și sfinte, deopotrivă, Mircea-Gheorghe Abrudan ne oferă un veritabil manual de șagunie: „Mitropolitul Andrei Șaguna. O Biografie culturală” ( Cluj Napoca, 2023, 363 pg) editat sub egida Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane și Editura Școala Ardeleană. Prin efortul neobositului istoric ardelean suntem dinaintea unei sinteze care nu exprimă numai construcția culturală a iconologiei Mitropolitului Andrei Șaguna, ci și o interpretare a modului în care acest model a încurajat, a inspirat și a definit istoria culturală a Transilvaniei europene pentru foarte mulți ani, pentru, iată, mai bine de 150 de ani. În acest sens reținem încă din Prefață ceea ce distinsul istoric transilvan Ioan Bolovan consemnează despre alcătuirea interioară a volumului: „Studiile din prezentul volum acoperă o paletă mult mai largă de aspecte care învederează relațiile personale ale lui Andrei Șaguna cu împăratul Franz Joseph, cu alți politicieni de prim rang de la Viena, legături care i-au asigurat ierarhului sibian succesul în inițiativele culturale, ecleziastice, și politico-naționale vizând propășirea poporului român. Lucruri inedite sunt devoalate în studiile despre heraldica șaguniană, portretele lui Șaguna etc. toate studiile evidențiind o documentare solidă care include surse inedite, dar și edite, o bibliografie națională și internațională adusă la zi” (p. 9). Remarcăm, odată cu distinsul prefațator al ediției, atitudinea de admirare către Mitropolitul Andrei Șaguna care marchează întreaga scriitură a lui Mircea-Gheorghe Abrudan precum și profesionalismul în expunerea istoriei naționale prin care face digerabilă și citibilă o istorie adesea plină de răniri și care, mai nou, este afectată de malformări ideologice. Autorul nostru face din Șaguna, nu de ieri de azi, un prag de lumină al istoriei prin care privește prezentul cu seriozitatea și credința unui om ce-și înțelege misiunea intelectuală.
Veți descoperi în carte pagini despre Andrei Baron de Șaguna sub chipul unei sinteze de biografie culturală (pp.15-64), primul text fiind cel care propune linia întregului conținut. Apoi veți putea citit pagini despre Ierarhul baron (decorațiile, nobilitatea și heraldica șaguniană, pp. 65-86), activitatea editorială și opera publicistică (pp. 87- 110), acțiunile sale ca ziditor al unității românești prin Biserică (pp.11-136), activitatea sa de cofondator al ASTREI (pp.137-184) și dialogul său cu profesorii Academiei de Drept din Sibiu (pp.185-210). Veți citi apoi despre o corespondență inedită între Ierarhul ardelean și Împărat (pp. 211-228) precum și dialogul dintre Episcopul Andrei Șaguna și ministrul Alexander Bach (pp. 229-258). Un articol vizează visul cel neîmplinit de Ierarh în timpul vieții – construcția unei biserici-catedrale în Cetatea Sibiului (pp. 259-292), vis trecut prin generații până la împlinirea lui în mărețul edificiu al Catedralei Sfânta Treime – hram ales de Șaguna – care marchează încă de foarte departe geografia fizică și spirituală a Sibiului de azi. O ultimă cercetare ne este prezentată sub titlul Efigiile ierarhului, douăsprezece portrete (pp. 293-328) o frumoasă punere în valoare a iconologiei vremii în ce privește pe, de-acum, Sfântul ierarh Andrei Șaguna. O Bibliografie selectivă (pp. 329-356) ne propune cercetare și recitire a istoriei trezirii Neamului românesc din Ardeal prin darul lui Dumnezeu către noi, Mitropolitul Sfânt Andrei.
Nu pot încheia prezentarea cărții fără o notă asupra frumuseții editării. Cu adevărat un volum vrednic de memoria celui învrednicit de Dumnezeu cu sfințenia. Un clasor de gânduri și icoane ale sfințeniei ce a dinamizat istoria noastră până în vremea de acum.