Articol
Pe lângă activităţile de comemorare, în fiecare an, a celui care a dat numele Teatrului Naţional din Sibiu – ,,Radu Stanca”, inimoasa mesageră a marii noastre culturi a răspuns în ultimii 15 ani invitaţiilor de a ţine conferinţe în SUA şi Canada. Numai în acest an, conferinţele despre EMINESCU-BLAGA-RADU STANCA au fost ţinute la Denver, Colorado în Cenaclul românesc “Mircea Eliade”, la Casa Română de lângă San Francisco în California, la Windsor în Canada, unde activează societatea “Graiul Românesc“, la Cleveland în Ohio şi la a 45- a ediţie a Săptămânii Internaţionale a Culturii Române, Canada, manifestare găzduită de Câmpul Românesc, Hamilton. Acţiunile culturale începute cu câteva luni înainte sunt subliniate de acest mesaj:
“UN REMARCABIL EVENIMENT LITERAR ROMÂNESC LA WINDSOR, CANADA” – din care trebuie să reţinem: Societatea Culturală “Graiul Românesc”, activă în oraşul Windsor, Canada, din anul 1929, şi-a făcut în ultimul timp o tradiţie din a încuraja dialogul diasporei cu ţara. Socotim că susţinerea acestui dialog îmbogăţítor este una dintre cele mai mari izbânzi ale deceniilor care au urmat revoluţiei din decembrie 1989. Un gest onorant pentru românii acestei comunităţi este invitarea unor personalităţi remarcabile, mai ales din domeniul artelor, al culturii, ori de câte ori sosesc din România, să ne vorbească despre marii creatori de frumos pe care i-a dat neamul nostru patrimoniului universal. Oricât de departe suntem de ţară, pe noi ne interesează tot ceea ce a dat semnificativ geniul românesc, pe indiferent ce meridian al lumii” s-a manifestat el.
Generaţiile tinere ale diasporei trebuie să cunoască valorile culturii româneşti, să înţeleagă istoria neamului nostru. Nicolae Iorga avea dreptate să afirme că ,,Un popor care nu-şi cunoaşte istoria este ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii”. De aceea, la reuniunile noastre culturale sunt invitaţi la Windsor nu numai membrii maturi ai Societăţii “Graiul Românesc”, ci şi vlăstarele tinere, care altfel riscă să se îndepărteze de tot ce înseamnă valoare şi tradiţie naţională. Avem din nou ca oaspete ales pe scriitoarea şi profesoara Anca Sîrghie, care a devenit de acum doi ani, în semn de preţuire, membru de onoare al societăţii noastre. În acest an dânsa a realizat un adevărat ,,turneu” de conferinţe de la Pacific, unde a fost invitată în California, până în Michigan şi Ohio, unde, la Cleveland, are în program trei activităţi distincte, şi acum la Windsor în Canada, unde va participa la Săptămâna Internaţională a Culturii Româneşti, cel mai important eveniment cultural de la Hamilton, Ontario, organizat cu multă competenţă de poetul Dumitru Ichim şi de echipa asociaţiei locale, condusă de preşedintele Ing. Dumitru Răchiţan.
Aş cita pe istoricul şi preotul Gh. Naghi din Sacramento, care a scris despre scriitoarea şi publicista Anca Sîrghie în ziarul ,,Mioriţa” din California, salutând astfel prezenţa dânsei la Casa Română, centru cultural de lângă San Francisco: ,,Pentru cei care nu o cunosc pe distinsa mesageră a culturii româneşti care este Conf. univ. dr. Anca Sîrghie de la Universitatea din Sibiu, se cere să menţionăm că după nenumărate conferinţe susţinute cu talent şi competenţă la Universitatea Harvard, la Institutul Cultural Român din New York, la Institutul Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă, menţionate şi în revista ,,Lumină Lină” unde colaborează, sau în cadrul Cenaclului ,,Mircea Eliade” din Denver, Colorado, la Troy în Michigan, precum şi la Windsor, Montreal, Toronto şi Hamilton în Canada, dânsa a poposit de curând şi în California. Munca de o viaţă a doamnei Conf. dr. Anca Sîrghie şi descoperirile făcute în ultimii ani întregesc activitatea dânsei în domeniul istoriei literare, al biblioteconomiei, al pedagogiei şi al teatrului, cuprinzând 24 volume de carte şi peste 400 articole din care personalităţile literare – Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Octavian Goga, Lucian Blaga, Radu Stanca – şi cele istorice – Nicolae Cristea, Septimiu Albini – marchează ineditul creaţiei sale ştiinţifice şi o include în pantheonul culturii româneşti”.
Programul reuniunii din 28 iunie 2015 la Windsor, Canada, a cuprins: Conferinţa De la Mihai Eminescu la Lucian Blaga şi Radu Stanca susţinută de dna Anca Sîrghie; Lansarea cărţii Lucian Blaga şi ultima lui muză, de Anca Sîrghie, prezentată de prof. Doina Popa şi de dr. în istorie Daniela Anghel. Lansarea s-a făcut în America, urmând mai apoi, în toamnă, cea din ţară; Amintirile unei muze despre Lucian Blaga – film realizat de Anca Sîrghie; Recital de poezie românească susţinut de membrii Societăţii ,,Graiul Românesc” din Windsor.
Semnează Preşedintele Societăţii Culturale ,,Grai Românesc”,Windsor, Canada, Emilia Matei.
La nenumăratele mesaje de mulţumire şi felicitări primite de doamna Anca Sîrghie pentru aceste conferinţe de suflet, ne asociem şi noi, mai ales că am avut privilegiul de a le audia în direct, aici, la Cluj-Napoca.
A urmat SĂPTĂMÂNA INTERNAŢIONALĂ A CULTURII ROMÂNEŞTI DE LA CÂMPUL ROMÂNESC, Hamilton, Canada, 6-11 iulie 2015, al cărei PROGRAM îl reproducem:
Luni, 6 iulie 2015, ora 19: *Muguraş Maria Petrescu, ziarist, traducător, Bucureşti, Passionaria Stoicescu: Puzzle sunt eu…; *Ing. Florin Ene, Kitchener – Originea cuvântului; *Ing. Dan Groza, Hamilton –Eterna poezie a lui L.Blaga.
Marţi, 7 iulie 2015, masă rotundă, orele 16-18; ora 19 * Conf.univ. dr. Anca Sîrghie, Sibiu –Radu Stanca, poet, baladist şi ,,Cercul Literar de la Sibiu”; Mircea tefan Bartan, poet, Cleveland – Vasile Voiculescu – Doctorul fără de arginţi; *Lansare de carte: Românii de la Marile Lacuri, de Ştefan Străjeni. Prezintă Anca Sîrghie, prefaţatoarea monografiei.
Miercuri, 8 iulie 2015 – masă rotundă, orele 16-18; ora 19 * Sandu Sindile, Kitchener – Mereu acelaşi – Lucian Blaga; *Conf.dr. Anca Sîrghie – Lucian Blaga şi misterul inspiraţiei poetice; Film –Lucian Blaga în amintirea ultimei sale muze –Elena Danielo, regizor Anca Sîrghie.
Joi, 9 iulie 2015, masă rotundă, orele 16-18; ora 19 * Prof. Sebastian Dorneanu – Conservarea tradiţiilor în era globalizării – Junii Braşovului; Prof.univ.dr.Nicholas Andronesco, Connecticut – Fiziografia lui Eminescu, Nr.XI, 6; Lia Lungu – Ritualuri de nuntă, moment artistic; Prof.dr. Sebastian Dorneanu, Denver – prezentare de carte Amintirile unei muze despre Lucian Blaga de Anca Sîrghie; Film –Constelaţia Sibiu – regizor Al. G. Croitoru, scenariu Anca Sîrghie.
Vineri, 10 iulie 2015 Prof.univ.dr. Cezar Vasiliu, Sherbrooke University of Montreal – Aspecte creştine în lirica eminesciană; Muguraş Maria Petrescu, Bucureşti, – Sublim şi tragic în poezia lui Dumitru Ichim;
Expoziţiile de pictură semnate de Doru Cioată şi Sophia Leopold.
Sâmbătă, 11 iulie 2015 – ora 1,0 pm. Banchetul de închidere În program: recital de muzică şi poezie cu membrii Cenaclului literar NICĂPETRE al revistei OBSERVATORUL din Toronto; organizator Dumitru Popescu; Grupul de dansuri populare ARTA – Lia Lungu, Ritualuri de nuntă.
PROGRAMUL este semnat de Preşedintele Asociaţiei Culturale Române – Hamilton, Dumitru Răchiţan, şi Director Săptămâna Internaţională a Culturii Române, Pr. Dumitru Ichim.”
De reţinut este şi faptul că seara de
7 iulie 2015 în Canada s-a încheiat cu un grupaj de epigrame premiate la concursul premergător FESTIVALULUI NAŢIONAL ,,ETERNA EPIGRAMĂ” de la Cluj-Napoca, din iunie 2015, precum şi alte epigrame ale epigramiştilor clujeni, dar şi din ţară. Din mesajul primit am aflat că acest grupaj a fost proiectat pe un ecran, epigramele fiind citite alternativ de doamnele Anca Sîrghie şi Maria Muguraş. Epigramele au completat cu succes temele propuse prin comunicări şi lansări de carte, momentele umoristice având menirea de a destinde atmosfera şi publicul, dar şi de a înţelege ce se întâmplă în ţară. Comentariile participanţilor au confirmat efectul lor benefic asupra românilor de pretutindeni.
Prof. Silvia POPESCU, Cluj-Napoca
P.S.: Propun cititorilor prestigiosului ziar sibian „Tribuna” un REMEMBER, cu comentariul profesoarei şi poetei Silvia Popescu din Cluj-Napoca, care, în vara anului 2015, când mă aflam în America, mi-a făcut surpriza să publice în presă o sinteză a activităţii mele de promovare a literaturii române în comunităţile conaţionalilor noştri de peste Atlantic. Rog să se reţină faptul că profesoara Silvia Popescu era vecină de palier cu actriţa Dorina Stanca, văduva lui Radu Stanca, în Piaţa Mihai Viteazul, nr. 6, et I din Cluj-Napoca. Profesoara Silvia Popescu o vizita zilnic de Dorina Stanca şi nu întâmplător a aflat despre mine lucruri bune de la soţia poetului-regizor. Atunci când la împlinirea vârstei de 88 de ani, doamna Dorina Stanca m-a invitat la ea şi eu am reuşit să-i duc cadou 10 afişe, scoase cu greu din arhiva Teatrului de Stat, Sibiu, de la spectacole în care ea jucase, emoţia Dorinei a fost imensă, astfel că şi-a deschis sufletul şi a început să-mi relateze momente din activitatea ei sibiană. O întrebam şi ea îmi răspundea. A fost un dialog admirabil. A venit la un moment dat vecina Silvia Popescu care ne-a făcut o poză, pe care o păstrez cu emoţie. Am notat atent ce relata Dorina Stanca şi după ce am transcris textul acestui interviu, l-am trimis în două exemplare celor două doamne. Astfel, profesoara Silvia Popescu l-a citit în faţa Dorinei, care avea şi ea textul în faţă.
Mi-a comunicat apoi ce dorea Dorina să nu apară şi acel singur detaliu a fost eliminat, bineînţeles. Acel interviu intitulat O vedetă a scenei de teatru, Dorina Stanca, a apărut cu acceptul intervievatei în câteva reviste din ţară şi din America, spre a atrage atenţia asupra unei artiste, care, după tragedia familiei sale, s-a consacrat memoriei lui Radu Stanca, riscând să fie uitată. Am reluat interviul nostru în volumul nostru, intitulat Radu Stanca. Evocări şi interpretări în evantai, Editura TechnoMedia, Sibiu, 2016, p. 254- 266. Aşa cum l-am poziţionat între confesiunea Ruxandrei Sofronie, nepoata dulce a poetului-regizor, şi cele trei mărturisiri ale lui Horia Stanca, dintre care una este intitulată Radu Stanca, fratele meu, interviul acesta o păstrează pe Doti în mijlocul familiei. Fusese unica dată, când actriţa Dorina Stanca a dat un interviu despre propria prezenţă scenică. La solicitarea unor cititori, voi oferi acest interviu ziarului „Tribuna”, întrucât perioada deplinului triumf artistic ea a trăit-o la Sibiu.
Anca Sîrghie