Articol
Schema pentru compensarea şi plafonarea facturilor la electricitate şi gaze până la 31 martie, propusă de Guvern atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei non-casnici, a intrat în vigoare în 1 februarie 2022.
Măsurile prevăd scăderea plafonului de la 1 leu pe kWh la 0,80 de lei pe kWh pentru energie electrică şi de la 0,37 lei pe kWh la 0,31 de lei pe kWh pentru gaze.
În cazul în care se încadrează în consumul de 500 de kWh la electricitate şi 300 de metri cubi la gaze lunar, consumatorul beneficiază de o compensare suplimentară până la 0,68 de lei pentru energia electrică şi aproximativ 0,22 de lei pentru gazele naturale, cu toate taxele incluse.
„Față de categoriile care erau înainte în lege – spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, am lărgit această schemă pentru aproape toți consumatorii non-casnici, cu excepția celor care au beneficiat, marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de ordonanța 81 de o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, în care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro și pentru ei suntem în discuții cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă.
CET-urile nu beneficiază de acest preț plafonat, pentru că în această lege 259 de aprobare a ordonanței au o schemă de ajutor.
Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligați să refacă toate facturile pe care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Potrivit ministrului, impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, iar acești bani există în bugetul de stat