În urmă cu câteva zile am primit la redacţia revistei „Studii şi comunicări de etnologie”, primul număr din seria nouă a Anuarului „Arhivei de Folclor”, apărut la Editura „Mega” din Cluj-Napoca. Un volum masiv (660 p.), format de carte, de o ţinută ştiinţifică impecabilă care aduce aminte de prima serie a Anuarului „Arhivei de Folclor” (vol. I–VII) apărută, sub conducerea lui Ion Muşlea, în perioada 1932–1945. „Model de publicaţie folcloristică românească” (Ion Bianu), Anuarul „Arhivei de Folclor” editat de Ion Muşlea a adus o contribuţie ştiinţifică deosebită la dezvoltarea interesului pentru cultura tradiţională, prin tipărirea unor studii, articole şi texte de aleasă ţinută, din întreg spaţiul românesc, dar şi prin publicarea bibliografiei anuale a cercetătorilor de etnografie şi folclor.
Dintre colaboratorii sibieni de marcă ai primei serii se cuvine să-l amintim pe prof. univ. dr. Gh. Pavelescu care publica, în volumul al VI-lea (1942) – Pasărea suflet –, studiu de referinţă închinat riturilor funerare din sudul Transilvaniei.
Seria a doua a Anuarului a apărut în perioada 1980–1996, având ca redactori-şefi pe Ion Taloş (1980–1983) şi Ion Cuceu (1984–1996). Deşi cu titlul uşor schimbat (Anuarul de Folclor), revista clujeană a continuat, ideatic vorbind, revista iniţiată de Ion Muşlea.
Cea de-a treia serie a Anuarului „Arhivei de Folclor” a Academiei Române are ca redactor-şef pe acad. Mihai Bărbulescu, secondat de dr. Ileana Benga (redactor-şef adjunct), cercetător de aleasă ţinută al culturii tradiţionale din arealul românesc.
Printre colaboratorii din Sibiu ai noii serii (2021–2022), se află prof. univ. dr. Ilie Moise care semnează studiul Profesorul Virgiliu Florea şi Sibiul şi conf. univ. dr. Amalia Pavelescu – autoarea lucrării Relaţia dintre Gh. Pavelescu şi Ion Muşlea – de la devenire, la roade, în studierea culturii tradiţionale şi desăvârşirea unei frumoase prietenii.
Comunitatea academică din burgul de pe Cibin salută apariţia celei de-a treia serii a Anuarului „Arhivei de Folclor” – publicaţie de specialitate a Academiei Române care a slujit şi slujeşte cu mijloace ştiinţifice identitatea culturii şi civilizaţiei tradiţionale din arealul carpatin.
Prof. univ. dr.
Ilie MOISE