Articol
Dacă varianta combinării alegerilor europarlamentare cu localele rămâne în picioare înseamnă că toți combatanții (înscriși și neînscriși oficial în cursă) vor trebui să-și pună armurile, să-și scoată iataganele și să treacă la luptă. Ceea ce ar fi trebuit să toace până în septembrie, vor trebui să izbească până în iunie. Asta presupune că vom vedea mai mult sânge pe caldarâmul social, într-o perioadă restrânsă.
Ce se întâmplă la Sibiu, dacă data alegerilor locale e adusă de la finalul verii la începutul anotimpului? Deocamdată, principalele forțe politice din județ și municipiu, PNL și FDGR nu și-au anunțat candidații pentru Primăria municipiului reședință de județ și Consiliul Județean. Nu oficial. E importantă precizarea. Există câteva nume ale candidaților formațiunilor din opoziție, însă tabloul armatelor ce se vor înfrunta e incomplet. Potrivit calculelor de azi și scorurilor de la ultimele alegeri, actualele conduceri ale Primăriei Sibiu și Consiliului Județean Sibiu au prima șansă. PNL stă bine în județ, are mulți primari, deci pare favorit să câștige din nou Consiliul Județean. La fel, candidatul FDGR poate fi considerat favorit pentru mandatul de primar al Sibiului, mai ales că PNL nu va duce o luptă crâncenă cu Forumul pentru reduta din Piața Mare, în virtutea parteneriatului de până acum.
Rămâne de văzut în ce măsură celelalte partide au reușit să își crească, în cei patru ani, scorul electoral. Formațiunile cuprinse în ADU (USR, FD și PMP) ar putea aduna la un loc oarece procente, însă aritmetica bazată strict pe rezultatele din 2020 nu poate fi elocventă, întrucât, pe parcurs, orizontul de așteptări și dezamăgirile au cunoscut o fluctuație ciudată. Să nu uităm că FD poate lua voturi de la PNL, că PNL ar putea atrage nemulțumiți din USR ș.a.m.d. Scorurile PSD sau AUR, ce ar putea fi obținute de aceste partide în Sibiu, sunt, la rândul lor, greu de evaluat în contextul alianțelor și acțiunilor politice din ultimii patru ani (un sondaj la nivelul celor două municipii poate fi mult diferit de situația din județ). Carevasăzică vorbim despre teoretici favoriți, cu mențiunea că, mai mult decât oricând, se pot produce surprize. Nu doar conducerea nominală a celor două instituții amintite contează, ci și componența legislativelor, municipal și județean.
De obicei, estimarea rezultatelor alegerilor locale din Sibiu nu era o misiune din cale afară de grea, însă, pentru prima oară, potențialul de a fi surprinși e unul de luat în seamă. După mult timp, alegerile locale vor avea, în Sibiu, un conținut mai ridicat de emoții. Ceea ce, în fond, face bine democrației.