Articol
Pe 18 iunie, în orașul Agnita, va avea loc evenimentul ”PICNIC MUZICAL ÎN PĂDUREA STEINBURG”. Acesta este cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu în cadrul Agendei Culturale 2022 și organizat de Primăria orașului Agnita, prin Casa de Cultură ”Ilarion Cocișiu”.
FILARMONICA DE STAT – MUZICĂ DE FILM
Evenimentul va readuce în spațiul urban din Agnita o zonă verde, de relexare și de agrement, pe care pădurea Steinburg a reprezentat-o odată. Pădurea are o poveste aparte, este un loc plin de nostalgie, de care generații întregi sunt legate prin cele mai frumoase amintiri. Pe vremuri, se numea „livada ciocarliilor“ – Lerchenwiese, motiv pentru care, redeschiderea parcului va fi marcată printr-un eveniment de înaltă ținută muzicală – prezența Filarmonicii de Stat Sibiu. Vom aduce muzica clasică într-un oraș mic, unde nu există o astfel de instituție de profil. Filarmonica de Stat Sibiu va urca pe scena din Steinburg începând cu ora 18, cu un program dedicat muzicii de film din ecranizări celebre.
”Agnita dispune de elemente de patrimoniu cultural și imaterial unice la nivel național, dar mai ales de o memorie colectivă care merită să fie cunoscută generațiilor viitoare. Există o puternică dorință de a împărtăși valorile culturale, dar și o implicare a tinerei generații în viața culturală a Agnitei. Tocmai de aceea, în Agnita vom avea o Școală de Muzică, iar prin prezența Filarmonicii de Stat ne dorim să le deschidem gustul către muzica clasică. De altfel, colaborarea noastră cu această instituție de cultură va continua”, a precizat Schiau-Gull Alin-Ciprian, primarul orașului Agnita.
MOMENTE FOLCLORICE
Pe vremuri, în Steinburg aveau loc serbări câmpenești, în care principalii actori locali erau formațiile din mediul rural, motiv pentru care, pe 18 iunie, vom avea și o serie de recitaluri folclorice, începând cu ora 12 – astfel – elevii Școlii Populară de Arte și Meserii ”Ilie Micu” Sibiu, ansamblurile folclorice ale Casei de Cultură Agnita, copiii Asociației Vatra Satului Săcădate. Pe scenă va urca și grupul de chitariști al orașului Agnita.
Pentru copii, parcul a reprezentat un loc deosebit, pe care vrem acum să-l readucem la viață. Astfel, aici, înconjurați de natura frumoasă, generații întregi au crescut jucându-se în natură. Pădurea Steinburg are o poveste aparte, iar în memoria acelor vremuri, copiii din Agnita au pregătit o mică piesă de teatru care spune și istoria locului.
Pentru adulți, Steinburg a fost cel mai popular loc pentru plimbări, în special duminica și de sărbătorile legale, iar o vizită în Steinburg se afla pe programul fiecărei delegații oficiale care ajungea în Agnita.
PICNIC CU PLANTARE DE COPACI
Redeschiderea pădurii Steniburg va fi marcată și printr-o acțiune de plantare de copaci, în care vor fi implicați elevi din cadrul Colegiului Tehnic ”AT Laurian” și ai Scolii Gimnaziale ”GD Teutsch” Agnita. 30 de puieți de stejar vor fi plantați pe cele 5,5 ha de teren.
PICNIC MUZICAL CU PRODUCĂTORI LOCALI
Și pentru că organizatorii au pegătit un picnic, toți participanții la eveniment se vor bucura de prezența producătorilor locali din zona Văii Hârtibaciului. De la produse gastronomice, la produse apicole, la port popular, dantele, tricotaje, pictură pe icoane, organizatorii vă așteaptă cu multe surprize.
O COMUNITATE DURABILĂ
O comunitate durabilă trebuie să combată formele de înstrăinare. Trebuie să ţinem cont şi de comunităţile rurale, şi să asigurăm cetățenilor condiţii pentru o viaţă demnă, indiferent de ambianţa aleasă de ei. Până în 2030, trebuie să asigurăm accesului universal la spații verzi și publice sigure, incluzive și accesibile, în special pentru femei și copii, persoane în etate. Pădurea Steinburg este primul nostru pas spre o comunitate durabilă, spre incluziune și acces la un mediu curat în orașul nostru. Iar evenimentul ”Picnic muzical în pădurea Steinburg” este dedicat în întregime conexiunii zonelor urban, cu rural, tradițional, cu clasic, un regal dedicat locuitorilor orașului Agnita, al celor din împrejurimi și al tuturor invitaților noștri.