Muzeul ASTRA Sibiu găzduiește a X-a ediție a Night Cross Challenge, cea mai frumoasă competiție de cros nocturn din România

Acasa >

Articol

Încă de la prima ediție, organizată în 2015, competiția de cros nocturn găzduită de aleile muzeului din Pădurea Dumbrava a ajuns la inimile sibienilor și nu numai, popularitatea deosebită de care se bucură aceasta fiind determinată, cel mai probabil, de atmosfera și efervescența creată în jurul evenimentului, de sentimentul de prietenie și bună dispoziție ce „pune stăpânire” instantaneu pe întreaga echipă formată de organizatori, concurenți, arbitrii sau voluntari.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Am fost interesat să aflu cum a ajuns Night Cross Chalenge Sibiu atât de populară, detalii despre organizatori, despre ideea ce a stat la baza evenimentului și planuri pentru viitorul acestuia, precum și alte informații interesante, iar pentru a afla toate răspunsurile am stat de vorbă cu Dani Troancă, cel care, de câțiva ani buni, este rotița cheie ce pune în mișcare mecanismul competiției. Am aflat unele lucruri interesante, pe care le împărtășesc cu cititorii cotidianului Tribuna.

D.F. – Cum a apărut ideea organizării competiției Night Cross Chalenge?

D.T. – Ideea nu-mi aparține, eu sunt implicat în proiect din anul 2017, de la a III-a ediție conduc „show-ul”, să zic așa. Ideea aparține lui Adi Bibu, care, împreună cu Asociația CAB Sport, a venit în întâmpinarea cererii tot mai mare de organizare de crosuri, de competiții pentru amatori, în care lumea să se simtă bine. Noi avem o ambianță extraordinară în Muzeul Satului, iar alergarea pe noapte este mult mai frumoasă decât alergarea pe timp de zi, mai ales în această locație, pentru că aici sunt foarte multe dealuri nu prea ești ispitit unde vrei să alergi, pe noapte e puțin mai simplu… Repet, ambianța de acolo este excepțională și în combinație cu atmosfera de distracție, de petrecere, alergarea pe timp de noapte pe aleile muzeului devine extraordinară. Oamenii au răspuns așa cum ne-am așteptat acestor idei, iar numărul cererilor de înscriere a fost tot mai mare, pe măsură ce edițiile s-au scurs. Asta înseamnă că fenomenul în Sibiu este în creștere, iar asta se datorează și Maratonului Internațional Sibiu, care a creat efervescență în rândul alergătorilor.

D.F. – Care este scopul organizatorilor Night Cross Challenge?

D.T. – Evident că ne propunem să convingem oamenii să facă mișcare în mod regulat. Este scopul principal pentru care facem această competiție, precum și celelalte activități pe care le avem în portofoliu. Ne mai dorim crearea unei atitudini pozitive, zilnice, în ceea ce privește mișcarea, pentru că „Mens sana in corpore sano!” nu e un dicton spus aiurea, iar eu personal cred cu tărie că dacă omul nu este sănătos, nu este în mișcare și nu își pune corpul la bătaie, viața nu e frumoasă. Încercăm să atragem atenția asupra faptului că viața devine din ce în ce mai fără mișcare și alergatul este una din modalitățile prin care noi putem să facem fericit corpul nostru.

D.F. – Care a fost numărul participanților la competiție până la ediția din acest an?

D.T. – Avem o statistică și cred că am depășit 5.000 de participanți. Constant, la fiecare ediție numărul concurenților a fost în jur de 500, chiar dacă, în 2019, de exemplu, am ajuns la o participare record, ce a însemnat 700 de persoane. Și toate acestea în condițiile în care, atenție, organizăm concursul vineri seara, nu facem o competiție de sfârșit de săptămână. Avem concurenți care vin din toată țara, care ajung la Sibiu special pentru această competiție. Iar ca o observație interesantă: spre deosebire de alte cazuri, când oamenii vin la o competiție o dată sau de două ori și apoi se orientează spre alte părți, la Night Cross Challenge avem oameni care vin de șase – șapte ediții, pentru că ei consideră că acest concurs are ceva special, se creează o atmosferă specială, greu de înțeles dacă nu ești implicat direct. Aici e altceva!

D.F. – Ce vârste au avut cel mai tânăr și cel mai vârstnic concurent pe care i-ați avut la startul competiției?

D.T. – Copiii de cinci ani, sunt cei mai tineri concurenți, nu acceptăm copii mai mici, dar doar de vreo cinci ani organizăm cursele copiilor. În ceea ce privește concurenții adulți, am avut la start oameni de 75 de ani. (La triatlon am avut anul acesta o persoană din Statele Unite ale Americii de 81 de ani. Asta demonstrează că oamenii sunt preocupați tot mai mult de sănătatea și bunăstarea corpului.)

D.F. – Este Night Challenge cunoscut și în străinătate? Ați avut concurenți din afara țării?

D.T. – Am avut concurenți străini, dar nu am certitudinea că ei au venit în Sibiu special pentru a participa la competiția noastră. Sigur că am avut și foarte mulți concurenți străini care au reședința în Sibiu, lucrează aici la multinaționale și s-au bucurat să participe. Am avut în permanență 10 – 20 de străini ce au luat startul.

D.F. – Câți concurenți s-au înscris pentru competiția din acest an?
D.T. – Avem 690 de înscriși, ne-am apropiat serios de numărul maxim de participanți, înregistrat în 2019. Din aceștia, 160 sunt copii cu vârstele între 5 și 13 ani. Aproape o treime dintre participanți este reprezentată de persoane sub 18 ani.

D.F. – Cum vedeți viitorul acestui proiect?

D.T. – Paleta de concursuri oferită la nivel local și național este foarte largă; faptul că noi reușim să atragem un număr relativ mare de concurenți în fiecare an ne arată că concursul nostru este apreciat. Eu cred că această competiție va crește, dar aici o importanță deosebită o are contextul economic, pentru că în momentul în care nu mai sunt bani începi să restrângi cheltuielile și te gândești și la această chestiune… Totuși, oamenii care țin la sănătatea lor, o să participe în continuare la acest gen de activități. Nu știu dacă o să creștem foarte mult, dar o să fim undeva în zona de 700 – 800 de concurenți. M-aș bucura să ajungem la 1.000 de concurenți, dar asta ar însemna să facem o publicitate foarte agresivă, ceea ce nu e neapărat pozitiv deoarece nu vrea să transformăm competiția în ceva comercial. Tot ce organizăm noi, CAB Sport în colaborare cu Clubul Sportiv Comunitar, vine în ideea de a crea ceva unic, o intimitate, o legătură între concurenți și echipa organizatorică. Noi, de exemplu, după concurs oferim tuturor participanților concurenți o porție de gulaș. Ei bine, acea porție de gulaș face o chestie extraordinară; îi face pe oameni să socializeze, să creeze o legătură între ei… Dacă am organiza ceva pentru mii de oameni, cred că lucrurile s-au duce înspre comercial, iar noi chiar nu vrem asta; noi vrem ca oamenii să simtă o diferență, vrem să fim mai apropiați, mai intimi, mai legați… Noi ne dorim ca oamenii să plece din Sibiu, de la competiție noastră (aproape jumătate dintre concurenți sunt din afara Sibiului), cu un altfel de sentiment, cu senzația de bucurie sufletească, care să fie înaintea dorinței de a veni să câștigi ceva material, sau să fii pe podium. Pe podium sunt 20 – 30 de concurenți, dar toți vin să se bucure.

D.F. – Cum au primit sibienii competiția aceasta?

D.T. – Cu multă bucurie. Foarte mulți sibieni spun că e concursul lor preferat, chiar în dauna maratonului. E un concurs altfel și e cel mai bine cotat concurs de noapte din România. Sibienii au venit în întâmpinarea competiției mai mult decât exemplar. Noi nu putem găzdui numărul de concurenți de la maraton și nu ne dorim asta. Noi vrem să avem o atmosferă extraordinară, an de an și să țină Doamne – Doamne cu noi, pentru că nu ne-a plouat în nicio ediție. Cred că și Dumnezeu ține cu noi!

D.F. – În încheiere, ce detalii îmi pot oferi despre CAB Sport, organizatorul principal al competiției?

D.T. – CAB Sport este o asociație ce a fost creată în 2015, care a organizat de-a lungul timpului nenumărate competiții și activități. Cea mai cunoscută competiție a noastră este Sibiu Challenge, aceasta incluzând, pe lângă Night Cross Challenge, Duathlon Challenge și Sibiu Triathlon Challenge, organizate împreună cu Clubul Sportiv Comunitar Sibiu. A avut și celebrul Sibiu Challenge, din 2015 până în 2018, în cadrul căreia aduceau în Sub Arini multe asociații și cluburi sportive și făceau sport pe înțelesul tuturor, inițiau în tainele sportului copii, adulți etc, la multe discipline sportive. Mereu a vrut să îndemne oamenii spre mișcare în mod organizat, în cadrul unor acțiuni unde fiecare să se simtă bine și să facă de plăcere ceea ce face. Clubul e axat pe organizarea de competiții sportive și răspândire a acestui sentiment de a face mișcare și de a se bucura de viață.

D.F. – Mulțumesc frumos!

Ediția a X-a a Night Cross Challenge powered by GLS, cel mai frumos cros nocturn organizat în România, se va desfășura vineri, 23 august, începând cu ora 20, pe aleile Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Competiția va cuprinde curse de alergare pe distanțele de 4,5 kilometri și 9 kilometri (pentru adulți), respectiv 500 de metri, 1.000 de metri și 1.300 de metri (pentru copii), startul urmând a fi dat din zona scenei de pe lac.

Foto: facebook.com/SibiuChallenge.ro

Autor
22 august 2024 la 10:53

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 9 ore
(ACTUALIZARE) Cei doi minori din Alțâna au fost găsiți în zona Troiței de lângă Șelimbăr!
În jurul orei 23:00, polițiștii sibieni au reușit depistarea celor doi copii, pe raza localității Șelimbăr, în zona...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 11 ore
O giurgiveancă a câștigat Marele Premiu al Festivalului „Lucreția Ciobanu”
Cea de-a opta ediție a Festivalului - concurs „Lucreția Ciobanu” o are drept câștigătoare pe Alexandra Georgiana Pițu,...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 11 ore
Doi minori din Alțâna au plecat după lemne de foc și nu s-au mai întors acasă! Amplă acțiune de căutare!
La nivelul IPJ Sibiu este în desfășurare o amplă acțiune de căutare a doi minori, ambii în vârstă...
Actualitate
2 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 13 ore
Turist polonez rănit în apropiere de Lacul Avrig
Salvamont Sibiu intervine pentru salvarea unui turist polonez care s-a rănit în timp ce se afla pe un...
Eveniment
2 min de citit