Articol
Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului și-a îmbogățit colecțiile cu un calendar de perete unicat în România.
Potrivit muzeografului Adrian Alexe, acesta este un calendar religios obișnuit, dar conține mai multe elemente distincte sau, spre deliciul unor posibili ,,cârcotași”, chiar originale.
“Titlul acestuia ne duce cu gândul la recensământul din 1930, singurul realizat pe vremea României Mari. De altfel, aici autorul calendarului s-a exprimat greșit, 1930 este anul numărătorii, dar calendarul a fost realizat în 1930 special pentru anul 1931. Însă elementul cel mai interesant este desenul de pe hârtie, o interpretare în stilul artei populare a unei teme des întânite în secolul al XIX-lea, și anume: ‘Scara vieții’. În partea de jos a desenului găsim și autorii calendarului: ‘meșterii Costandin Beldie Grămăticu, Macu Cioplitoru și Petru Grozavu’.2021 a fost un an prolific pentru Muzeul ASTRA, în care munca de cercetare științifică și etnografică a dat roade. Sănătoși să fim, că om tot vorbi despre asta și-n anii ce-or veni”, a remarcat specialistul.
Muzeul ASTRA a revenit la programul normal. Instituția culturală poate fi vizitată în fiecare zi, între orele 8 și 17.
“Să ne bucurăm de fiecare clipă, dragi călători! Sunt momente, monumente (chiar) lăsate de Sus pentru a le trăi împreună. Suntem aici pentru voi, pentru tradiții, pentru cultură. Nu cerem, noi merităm! În vremuri grele românul s-a descurcat cumva. Misiunea ASTRA merge mai departe! La mulți ani tuturor!”, au transmis reprezentanții Muzeului Satului.