Articol
În ultimele zile, pe teritoriul administrativ al oraşului Avrig s-au manifestat mai multe incendii de vegetaţie, ce au afectat câteva zeci de hectare de păşune, mirişti sau pajişti împădurite. După marele incendiu de sâmbăta trecută, care s-a manifestat într-o zonă foarte apropiată de mai multe magazii, adăposturi de animale, garaje şi chiar de unele blocuri de locuinţe din localitatea Mârşa, Primăria Oraşului Avrig a făcut mai multe apeluri către populaţie să nu mai incendieze terenurile şi materialul (resturile vegetale) strâns în urma curăţirii de primăvară a terenurilor agricole. Apelurile transmise de administraţia locală n-au prea avut efectul scontat, arderile necontrolate continuând, cei care preferă această soluţie pentru "a face curăţenie" dând dovadă doar de dispreţ faţă de lege, mediu şi sănătate, atunci când acţionează în acest mod. Nici pagubele materiale pe care le pot provoca sau valoarea amenzilor pe care le pot primi, n-au speriat incendiatorii de terenuri şi resturi vegetale, lupta cu schimbarea mentalităţii fiind, se pare, inamicul principal în această chestiune.
În conformitate cu o declaraţie a viceprimarului Ciprian Stoişor, menţionată într-o postare făcută pe contul de facebook al instituţiei, pe raza oraşului Avrig s-a intervenit ciinci zile la rând pentru stingerea a diverse incendii de vegetaţie. Pentru stingerea incendiilor au intervenit pompierii voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Avrig, dar au fost şi cazuri când s-a apelat la sprijinul pompierilor militari de la ISU Sibiu. Toate intervenţiile au presupus consumuri sporite de resurse, atât umane cât şi materiale.
În aceeaşi postare, se mai menţionează următoarele: "Având în vedere numărul ridicat de incendii produse în ultima perioadă, ca urmare a arderii necontrolate a miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, atragem din nou atenţia asupra importanţei respectării prevederilor legislative privind aceste activităţi. Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competenţe pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, constituie contravenţie în conformitate cu O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 la 50.000 lei, pentru persoane juridice. De asemenea, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 la 60.000 lei, dacă sunt de natură să pună în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală".