Articol
Se știe, Sibiul nu stă grozav la capitolul „spații verzi”, mulți dintre locuitorii burgului reclamând tăierea copacilor, desființarea gardurilor vii ori a unor zone cu iarbă. Locurile din oraș în care a mai rămas vegetație sunt întreținute în baza unui contract încheiat cu firme specializate. În 2021, în urma unei licitații, Primăria a semnat un contract pentru serviciul de cosire a ierbii pe spațiile verzi, perioada acestuia fiind de 3 ani.
În Caietul de sarcini, pentru licitația din 2021 erau prevăzute condiții stricte pentru cei ce voiau să se înscrie, fiind clar stabilite utilajele pe care participanții trebuiau să le dețină, numărul de angajați și experiența în domeniu. Surprinzător, la expirarea contractului s-a organizat o altă licitație, de data aceasta pentru un contract cu durată de 5 luni și cu mult mai puține condiții, comparativ cu cele de acum trei ani. Practic, participanții nu mai trebuie să dețină la fel de mulți angajați ca acum trei ani, iar condițiile în privința experienței s-au îndulcit. Nici la capitolul „resurse tehnice” nu mai există un desfășurător atât de strict referitor la obligativitatea deținerii unor utilaje necesare prestării serviciului de cosire a ierbii.
De la minim 30 de motounelte, trimere, mașină de tuns iarba și tractor profesional solicitate în 2021, acum totul s-a redus la câteva cerințe generale, dispărând pretențiile punctuale stricte.
De la minim 24 de muncitori, la 8
Dacă în Caietul de sarcini de acum 3 ani era stipulat că participanții la licitație trebuie să aibă 24 de muncitori pentru a acoperi cele 4 zone unde urma să fie prestat serviciul de cosire a ierbii, în 2024 lucrurile sunt mult relaxate.
„Având în vedere că serviciile se vor presta în 4 sectoare, respectiv parcuri, scuaruri și zone verzi, aliniamente și cartiere de locuințe, ofertanții trebuie să facă dovada faptului că dispun de personal de specialitate în vederea acoperirii concomitente a celor 4 sectoare prin formarea de echipe distincte pentru fiecare sector în parte. Astfel se vor forma 4 echipe formate din câte 6 muncitori și un coordonator ce va monitoriza câte 2 echipe. Pentru acest lucru trebuie să facă dovada că deține cel puțin următorul personal de specialitate necesar îndeplinirii acordului cadru: experți cheie – manager de contract, o persoană coordonator echipă, 2 persoane responsabil CSM, o persoană experți noncheie: muncitori 24 de persoane, câte 6 persoane pe fiecare din cele 4 echipe aferente celor 4 sectoare de prestare a activităților” era prevăzut în Caietul de sarcini din 2021.
Cu toate că activitatea e în mare parte aceeași, în 2024 pretențiile scad de 3 ori, condițiile de participare la licitație relaxându-se surprinzător. „Având în vedere că serviciile se vor presta în 4 sectoare: parcuri, scuaruri, zone verzi aliniamente și cartiere de locuințe, ofertanții trebuie să facă dovada că dispun de personal de specialitate în vederea acoperirii concomitente a celor 4 sectoare, prin formarea de echipe distincte pentru fiecare sector în parte. Activitatea va fi organizată în echipe de lucru formate din minim 2 muncitori în funcție de necesitățile din teren, iar echipele de lucru vor fi monitorizate și coordonate de unul sau mai mulți responsabili” se arată în Caietul de sarcini din 2024.
De la 30 de motocoase și un tractor profesional la „utilaje și autovehicule necesare”
Dacă în 2021 la capitolul „resurse tehnice” din Caietul de sarcini erau reguli foarte stricte în privința deținerii/închirierii unor utilaje necesare desfășurării activității, în 2024, la fel ca în cazul resursei umane, situația se simplifică brusc.
În 2021 în Caietul de sarcini se arăta că „trebuie să dețină prin contracte, convenții de închiriere, facturi cel puțin următoarele utilaje (mare și mică mecanizare) și autovehicule: minim 30 motounelte/motocoase cu ax fix, trimere prevăzute, atât cu fir, cât și cu disc tăietor cu capacitate cilindrică de 1,2 – 3,3 cp, minim o mașină de tuns gazon și minim un tractor profesional pentru tunsul ierbii înalte, gazon cu care se va interveni în principal în cazul unor suprafețe de teren denivelat sau alte situații care impun folosirea lor, minim 2 foarfece de grădină cu acumulator, minim 3 mijloace auto pentru transportul lucrătorilor al utilajelor specifice serviciilor de înlăturarea buruienilor, cât și a resturilor vegetale colectate”. În 2024, celor ce voiau să participe la licitație li se puneau mult mai puține condiții: „Ofertantul trebuie să dețină prin contracte convenții de închiriere facturi utilaje de mare și mică mecanizare și autovehicule necesare pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale în termenul și condițiile prevăzute de acestea”.
Nici experiența nu mai e ce a fost
Nici în privința experienței în domeniu, pe care cei înscriși la licitație ar fi trebuit să o aibă, condițiile nu mai sunt ce au fost. La fel, nici cerințele referitoare la cifra de afaceri nu au rămas la nivelul celor de acum trei ani. În 2021, solicitanții trebuiau să facă dovadă „prezentării mediei cifrei de afaceri globale din ultimii 3 la ani care trebuie să fie de cel puțin 800.000 RON fără TVA”, „Ofertantul trebuie să fi prestat servicii similare în ultimii 3 ani calculat de la data limită de depunere a ofertelor. Ofertantul trebuie să facă dovada că în ultimii 3 ani a prestat servicii similare obiectului contractului respectiv servicii de cosire a ierbii și a buruienilor, în baza unuia sau mai multor contracte servicii a căror valoare cumulate să fie de cel puțin 800.000 RON fără TVA”. Pentru ca în 2024, să se instituie o indulgență bruscă în această privință: „În perioada de referință, operatorul economic a furnizat următoarele servicii principale de tipul specificat. Autoritățile contractante pot solicita experiență de până la 3 ani și pot accepta experiența acumulată în urmă cu peste 3 ani”.
Cum motivează reprezentanții Primăriei schimbarea regulilor jocului
În urma solicitării unui punct de vedere oficial din partea Primăriei municipiului Sibiu, referitor la schimbarea condițiilor de participare la licitație, pentru prestarea acestui serviciu, reprezentanții municipalității ne-au oferit următoarea explicație:
„Contractul cadru existent, valabil pentru 3 ani, a expirat la finalul lunii iunie. Astfel, până la organizarea unei proceduri ample de achiziție pentru un nou contract cadru, Serviciul Public Managementul Integrat pentru Ecosisteme Urbane a organizat o procedură cu condiții simplificate pentru a acoperi prestarea serviciilor de cosire a vegetației până la finalul acestui sezon cald, pe o perioadă de 5 luni. Condițiile au fost simplificate de acest serviciu public și pentru a deschide procedura mai multor ofertanți, ca rezultat fiind depuse un număr de 7 oferte în această procedură, parcurgându-se în prezent evaluarea lor în vederea atribuirii contractului. În ceea ce privesc condițiile privind numărul de angajați și utilaje, subliniem că indiferent de acești indicatori, prestatorul care va fi selectat prin licitație este obligat să respecte graficele stabilite ca timp și suprafețe, asumându-și această sarcină prin semnarea contractului”.