Articol
Moment special în Joia mare, pentru ortodoxia română: a fost sfințit Mare Mir, pentru a 23-a oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române autocefale. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, joi, 17 aprilie, împreună cu ierarhii membri ai Sfântului Sinod, printre care s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Marele Mir a fost sfințit ultima oară în 2019, uleiul conținând 40 de ingrediente. Pregătirea acestuia reprezintă un proces complex, care a avut loc pe parcursul mai multor zile din Săptămâna Mare.
„Pregătirea Marelui Mir a avut loc în primele trei zile ale Săptămânii Sfintelor Pătimiri. În Lunea Mare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat, la Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din București, spațiul destinat pregătirii Marelui Mir, denumit Mirostirion, precum și vasele și materiile prime folosite în procesul de preparare. În următoarele două zile, în Mirostirion au avut loc amestecarea și fierberea ingredientelor: ulei de măsline, vin natural și multe plante aromate. În acest răstimp, Episcopii-vicari patriarhali, precum și numeroși preoți și diaconi, au săvârșit rânduiala pregătirii Marelui Mir, fiind citite în permanență textele evanghelice rânduite. În Sfânta și Marea Marți a avut loc prepararea decoctului de plante și vin alb, iar în Miercurea Mare au fost adăugate în decoct ultimele ingrediente, acesta amestecându-se cu uleiul de măsline de o înaltă calitate și adăugându-se, în continuare, numeroase materii aromatice. În seara zilei de miercuri, Marele Mir a fost transferat în cele 12 noi amfore de argint de câte 25 de litri fiecare și transportat la Catedrala Patriarhală din București, fiind așezate în dimineața zilei de joi la Altarul de vară al lăcașului de închinare” se arată pe site-ul www.mitropolia-ardealului.ro.
Sursa foto: mitropolia-ardealului.ro