Articol
Ieri, 6 aprilie, la Cercul Militar din Sibiu, în Sala de festivități, s-a desfășurat Adunarea anuală de dare de seamă a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ANCMRR) – Filiala județeană Sibiu „General Ilie Șteflea”.
După intonarea Imnului de Stat, președintele filialei, colonel în rezervă Ioan Lăpădat, le-a propus participanților păstrarea unui moment de reculegere în memoria colegilor decedați în ultima perioadă.
Trecând la ordinea de zi, colonelul Ioan Lăpădat a prezentat invitații la acest eveniment: inginer Mircea Crețu – Prefectul județului Sibiu; din partea Academiei Trupelor Terestre și a Garnizoanei Sibiu – colonel Dinu Radu, locțiitor al comandantului; colonel în rezervă Belgiu Nicolae de la forurile superioare din București; din partea Centrului Militar Zonal Sibiu, locotenent colonel Virgil Cobzaru; col (r) Aurel Blidaru din partea subfilialei Mediaș a ANCMRR; locotenent colonel Marius Bucurenciu – șeful Cercului Militar Sibiu; col (r) Marius Popența – Filiala județeană Sibiu a veteranilor de război; col (r) Petre Bejenaru – președintele Cultului Eroilor Sibiu; reprezentanți ai MAI, ai SRI, ai Jandarmeriei; din partea unor sindicate ș.a. Primăria municipiului Sibiu a trimis un Mesaj căruia i s-a dat citire. Invitații speciali, colaboratori apropiați ai Filialei, sunt profesorii universitari Cristian Troncotă (general de brigadă în rezervă), Corvin Lupu și Lucian Giura.
După sublinierea scopului adunării generale, Ioan Lăpădat a dat citire Raportului de activitate al organizației județului Sibiu, întocmit în conformitate cu prevederile Statutului (ediția 2019), cu modificările ulterioare și cu cele ale programului propriu de activitate. S-a subliniat faptul că atenția organizației a fost canalizată spre rezolvarea problemelor de ordin social ale camarazilor, în special aceea a inechității pensiilor militare de serviciu, dar și al altor probleme ivite pe plan local. Un interes major s-a acordat și informării membrilor și susținătorilor asociației privind situația internă și internațională la care suntem martori cu toții. Conducerea filialei a militat pentru informarea camarazilor și a susținătorilor în legătură cu momentele importante din istoria națională și militară a poporului român, tradiția armatei române, valorile și simbolurile naționale; s-a acordat o atenție deosebită perpetuării revistei proprii, „Rezervistul sibian”; s-au organizat excursii tematice la obiective istorice și culturale, interne și externe dar și activități pe teme politico-militare, culturale, religioase ș.a.
În continuare, au fost prezentate alte documente importante ale organizației: colonel în retragere Alexandru Lăpădat, Planul de măsuri pentru perioada aprilie 2023-aprilie 2024; colonel în retragere Alexandru Petrescu, Contul exercițiului financiar pe perioada de la ultima adunare generală; colonel în rezervă Alexandru Bucur, Procesul verbal al Comisie de cenzori pe anul 2022-2023 și descărcarea de gestiune.
Colonelul în retragere Vasile Duca, prim-vicepreședintele filialei, a propus o comisie de redactare a Procesului verbal al Adunării generale din care să facă parte următorii membrii: colonel în rezervă Ionel Vrânceanu, locotenet colonel în rezervă Alexandra Șeptilici și căpitan în retragere Ioan Cociș. Comisia a fost supusă votului întrunind aprobare în unanimitate.
În temeiul articolului 32, aliniatele 1 și 2 literele a, b, f și h, din Statutul Asociației a fost votată Hotărârea Adunării generale a Filialei sibiene a ANCMRR din care se deduce faptul că, în proporție copleșitoare, direcțiile de activitate din anul care s-a încheiat, vor fi urmate și în viitor. S-a stipulat intensificarea legăturilor cu instituțiile de învățământ și unitățile militare din garnizoana Sibiu, dar și o participare activă la acțiunile oficialităților publice locale prilejuite de evenimente istorice, în plan local și național. Prezentări de carte, întâlniri cu personalități din domeniile politic, militar, cultural și religios sunt tot atâtea direcții de acțiune din legislatura următoare a asociației.
La finalul întrunirii, președintele Ioan Lăpădat a mulțumit conducerii Cercului Militar Sibiu, Centrului Militar Zonal Sibiu, Comenduirii garnizoanei și comandantului acesteia pentru sprijinul substanțialul oferit în rezolvarea problemelor cu care s-au confruntat cadrele militare în rezervă și în retragere. Totodată, se aduc mulțumiri generalului locotenent Neculai Băhneanu și colonelului în rezervă Nicolae Belgiu, pentru implicarea eficientă în rezolvarea diversității problemelor cu care s-a confruntat filiala sibiană.
Dr. Lucian Giura
Foto: Col (r) Bujor Vasile