Conform acestei hotărâri, solicitantul autorizației de construire trebuia să prezinte, pe lângă documentele prevăzute de lege și un angajament de plantare pomi, achiziționarea materialului dendrologic și plantarea și prezentarea dovezii de plantare urmând a fi făcute până la recepția de terminare a lucrării.
Deoarece au considerat că hotărârea referitoare la implementarea respectivului program trebuie modificată și completată, astfel încât scopul acesteia să fie și mai ușor atins, consilierii locali Gheorghe Daniel Stoica și Alexandru Căbuz, în calitate de inițiatori, au prezentat câteva propuneri, care au fost aprobate în cadrul ultimei ședințe locale a legislativului local avrigean.
Astfel, începând cu această lună, prin Programul ”Reconstrucție Ecologică în orașul Avrig” se impune fiecărui solicitant de autorizație de construire, pentru locuințe sau alte categorii de obiective,plantarea unor arbori sau pomi fructiferi.
Cei ce doresc să construiască în Zona Turistică ”Valea Avrigului” au obligația de a planta, pe proprietatea din această zonă, 4 (patru) arbori din specificul forestier local (molid, brad, pin, fag, carpen, ulm, paltin sau mesteacăn), cu excepția arborilor decorativi, arborilor ornamentali și a gardului viu. Ca și până acum, în afara zonei turistice a Avrigului, orice solicitant de autorizație de construire are obligația plantării a doi pomi (2) frucțiferi.
Noua hotărâre a Consiliului Local al orașului Avrig mai prevede că se interzice solicitanților utilizarea materialului dendrologic pentru marcarea limitei de proprietate, precum și obligativitatea completării angajamentului de plantare pomi fructiferi/arbori, pentru toți solicitanții autorizației de construire.
Nerespectarea prevederilor hotărârii legislativului local avrigean constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 500 lei (pentru persoanele fizice), respectiv 1.500 lei (pentru persoanele juridice). Primarul Avrigului și împuterniciții acestuia pot constata contravenția și pot aplica sancțiunile prevăzute de această hotărâre.