Articol
Una dintre ultimele mori de apă din Țara Oltului – Țara Făgărașului, va fi repusă în funcțiune în perioada următoare, la Cârțișoara. După aproximativ 17 ani de pauză, roata morii din Cârțișoara se va învârti din nou sub acțiunea apei captată din râul Bâlea și va măcina cereale pentru gospodarii zonei.
Zilele trecute, moara a fost achiziționată de o persoană fizică cu rădăcini în comuna lui Badea Cârțan, ce dorește să readucă la viața obiectivul și meșteșugul morăritului.
„Am decis să achiziționez moara din Cârțișoara în primul rând pentru a reda oamenilor, localnici sau nu, acest obiectiv, pentru a nu-l lăsa să ajungă la pieire și pentru a nu se pierde meșteșugul morăritului la moara de apă.
Când am fost copil, veneam mereu aici cu bunicii mei să măcinăm cucuruz iar ceea ce am văzut m-a fascinat ani la rând.
Moara are încă toate dotările necesare pentru a fi funcțională și, cu doar anumite lucrări de reabilitare, poate lucra din nou. O să începem în curând lucrările de readucere la viață a acestui obiectiv și vom începe cu reabilitarea și curățarea aducțiunii de apă, apoi cu roata morii, vom schimba pietrele de moară… Moara va măcina din nou, dar pe lângă această destinație clasică și normală, o să încerc transformarea celorlalte încăperi ale imobilului într-un mic punct gastronomic local, unde turiștii să poată mânca preparate autentice, de Cârțișoara, îmi doresc amenajarea unui magazin de produse locale, unde să fie propuse la vânzare, pe lângă făina „de moară” și multe alte mărfuri „Produs în Cârțișoara”, dar mai am și alte idei care vor face din acest loc un spațiu al îndeletnicirilor tradiționale, obiceiurilor, tradițiilor, gastronomiei, culturii și istoriei locale.
În perioada imediat următoare voi vizita mai multe obiective similare din Austria, Germania, Slovenia și din alte țări, pentru a vedea cum au pus și alții în valoare aceste construcții și instalații fascinante, voi încerca să împletesc cele văzute cu propriile idei și sper să readuc la viață, în cel mai frumos și folositor comunității mod, această moară care nu mai macină din 2008.
Vreau să mulțumesc și pe această cale, în numele întregii comunități locale, doamnei Mariana Mirea, care a deținut moara înaintea mea, pentru că a cheltuit, a investit mult pentru ca ultima moară de apă din Cârțișoara să existe și astăzi.
Preiau o ștafetă și pentru aceasta voi da tot ce am mai bun, astfel încât să ofer, din nou, viață și strălucire morii noastre, iar comunitatea să se poată bucura de ceva frumos. Patrimoniul cultural și tradițiile locale de 803 ani trebuie să fie un puternic blazon pentru Cârțișoara.
Nu este nicidecum o investiție, e un gest făcut pentru cultura, tradițiile și identitatea noastră. Moara va deveni un centru muzeal și meșteșugăresc VIU.
Tot ce voi face si tot ce voi investi va fi pentru Cârțișoara și Țara Făgărașului, pentru noi toți, cea mai frumoasă țară din lume!”, ne-a mărturisit Laurențiu Dorodici, noul proprietar al morii de apă din Cârțișoara.
Foto: arhivă – interior Moara Cârțișoara (2008)