Articol
Luni a avut loc prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat, cea de limba și literatura română. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, la nivelul județului, din totalul de 2486 candidați înscriși la această probă, au fost prezenți 2427 candidați respectiv 97,6%. 59 dintre absolvenții înscriși (2,4%) nu s-au prezentat la examen şi nu au existat candidați eliminați pentru fraudă sau tentative de fraudă. Urmează o săptămână de foc, în care candidații vor mai susține două probe obligatorii, unii dintre ei dând examen vineri la limba maternă.
Noroc cu…„Moara cu noroc”
Cei mai mulți dintre elevii sibieni spun că s-au descurcat destul de bine, subiectele fiind de nivel mediu. Candidații au trebuit să-și dovedească atât abilitățile de descifra un text la prima vedere, cât și capacitatea de a redacta un eseu. La subiectul al III-lea, la profilul real au avut de prezentat particularitățile unei nuvele studiate, iar la uman particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-o nuvelă studiată.
Pe Maria am întâlnit-o la ieșirea dintr-un liceu în care a fost susținută proba la limba și literatura română: „Am picat pe subiect. „Moara cu noroc” de Ioan Slavici a fost o nuvelă care mi-a plăcut, am citit-o, am văzut filmul, deci nu am avut probleme în a redacta eseul. Singura grijă a mea este dacă m-am încadrat în cele 400 de cuvinte cerute, din cauza emoțiilor nu le-am numărat. Sper să fie bine”.
Și pentru Alex, subiectele au fost ușoare: „Chiar mă gândeam ieri ce bine ar fi să ne pice „Moara cu noroc” și uite că așa s-a întâmplat. Am scris, cred eu, tot ce trebuia și la celelalte subiecte. Sper într-o notă mare, mai ales că urmează matematica, unde nu sunt chiar as. Aș spune că subiectele au fost de nivel mediu și cred că oricine care a învățat cât de cât poate lua o notă bună”.
Care sunt următoarele probe
Examenul de Bacalaureat va continua marţi, 2 iulie, cu proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie). Joi, 4 iulie, va fi proba la alegere a profilului și a specializării (fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie) iar vineri, 5 iulie la limba și literatura maternă.
Primele rezultate vor fi afișate luni, 8 iulie, până în ora 12. În conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui.
Contestațiile pot fi depuse în pe 8 iulie 2024, în intervalul orar 12 – 18. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi anunțate vineri, 12 iulie 2024.