Articol
Prima ediție din acest an a „Atelierului fain”, o inițiativă a artistului popular și meșteșugarului Mariana Iulia Filimon, ce își propune promovarea tradițiilor, obiceiurilor și îndeletnicirilor tradiționale din satele românești, a fost dedicat mărțișorului românesc și s-a desfășurat în premieră la Muzeul satului Tălmăcel, sâmbătă, 15 februarie. Întâlnirea s-a transformat repede în Mini-șezătoarea Copiilor din satele sibiene, pe lângă localnici participând zeci de copii din Șura Mare, Boița, Sebeșu de Sus, Racovița, Avrig, Sadu, Tălmaciu și Orlat.
Cei 35 de copii participanți, au demonstrat talent, aptitudini meșteșugărești și artistice deosebite, creativitate și iubire față de tradițiile și obiceiurile strămoșești, confecționând mărțișoare tradiționale din pânză țesută, lână, sfoară ori lemn.
Au existat și scurte pauze de la procesul de creație, în timpul cărora participanții au cântat , au spus glume și s-au delectat cu diverse bunătăți pregătite și oferite de gazde sau însoțitori.
„Cultura, tradițiile și cunoașterea meșteșugurilor tradiționale sunt parte importantă din educația și dezvoltarea tinerei generații. Aportul profesorilor, învățătorilor și coordonatorilor de programe, este esențial, iar astăzi, de Ziua Națională a Lecturii, doamnele Izabela Tomiță, Adela Pop, Iuliana Boța au dat curs invitației și ne-au surprins cu priceperea copiilor, cu programul artistic de cântece din zonă și bunătăți pentru copii. Ne mândrim și ne bucurăm că ați adus atâta bucurie, culoare și voie bună la Tălmăcel.”, a transmis, Mariana Iulia Filimon, inițiatoarea proiectului.