Articol
Traficul rutier se desfășoară cu dificultate, miercuri, pe drumurile naționale și pe autostradă, în Sibiu, pentru că la nivel național au avut loc anchete în trafic pentru a determina care sunt arterele cele mai circulate și pentru care să se aloce fonduri mai repede, în cadrul strategiilor de dezvoltare.
Anchetele sunt coordonate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și se desfășoară pe întreaga rețea de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi, aflate în administrarea CNAIR
„Acest studiu coordonat prin Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică constituie baza de date statistice pentru determinarea curenților de trafic în scopul orientării investițiilor, alocarea bugetelor și ajustarea strategiilor de dezvoltare. Acțiunea se va desfășura în puncte determinate prin metode statistice, pe întreaga rețea de drumuri naționale din România. Vor fi echipaje mixte CNAIR – Poliția Română (recenzori și agenți de circulație) care vor invita conducătorii de vehicule pe o bandă de rezervă și le vor adresa un set de întrebări”, au transmis reprezentanții CNAIR.
Întrebările vizează: originea plecării în cursa (ex: București, Zalău); destinația cursei (ex.: Suceava, Chișinău); scopul călătoriei (ex.: turistic, acasă, loc de muncă, alte scopuri); pentru vehicule de transport marfă: felul mărfii; pentru vehicule de pasageri: numărul de pasageri.
„Este prima zi a anchetei. Este o activitate pe care noi o desfășurăm o dată la 5 ani. În felul acesta încercăm să aflăm care sunt principalele tendințe de trafic, care sunt principalele culoare pe care se deplasează utilizatorii rețelei de drumuri naționale. Acest lucru, din păcate, nu se poate realiza altfel decât oprind șoferii în trafic și întrebându-i de unde vin și unde se duc. Este o anchetă care durează în jur de un minut – un minut și jumătate pentru fiecare șofer, nu este un timp de așteptare foarte îndelungat”, a spus Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov.
Nu vor fi înregistrate datele referitoare la numărul de înmatriculare al vehiculului, numele conducătorului auto sau alte date de identificare, iar întrebările vizează direcțiile de deplasare, scopul deplasării, natura transportului, informațiile solicitate fiind complet anonime în conformitate cu regulamentul general privind protecția datelor, potrivit CNAIR.