Un deschizător de drum în literatura medieşeană, ca şi poetul George Popa, a fost scriitorul Mihai Axente care, deşi a văzut lumina zilei pe plaiurile moldave, prin complexul împrejurărilor, s-a stabilit în oraşul de pe malul Târnavei Mari.
Născut în comuna Iveşti din fostul judeţ Tecuci, la 2 decembrie 1896 scriitorul Mihai Axente îşi va derula întreaga activitate scriitoricească, pe tot parcursul existenţei sale, în oraşul care l-a adoptat. Deşi îndatoririle de serviciu, pe care le-a îndeplinit n-aveau nici în clin, nici în mânecă cu preocupările literare, Axente a desfăşurat o activitate frenetică pe tărâmul creaţiei, cochetând atât cu poezia, cât şi cu proza, dar fiind, în acelaşi timp şi un bun conducător de revistă şi editor. Astfel stând lucrurile, Axente şi-a câştigat un binemeritat loc în istoria culturii acestei zone. A încetat din viaţă în anul 1967. Scriitorul a îmbrăţişat profesii ca: impiegat la Oficiul PTT, apoi agent în Brigada de Poliţie şi Siguranţă, ambele din Mediaş. Aceste date sunt extrase din ,,Statul de serviciu "( cartea de muncă n. m.). Tot în acest act se precizează că Axente, după absolvirea a opt clase de liceu, a fost student la Şcoala de Documentare şi Ştiinţe Administrative din Bucureşti, în urma căreia a obţinut postul de subcomisar.
Debutul literar al lui Mihai Axente prezintă similitudini cu ale prietenului său de-o viaţă, mai titratul George Popa. Ambii debutează în acelaşi timp, în anul 1929 şi aproximativ în aceeaşi arie geografică: Mihai Axente în ziarul ,,Drum Nou" din Bocşa al lui Mihail Gaşpar şi George Popa în ,,Gazeta Hunedoarei" condusă de profesorii săi George Ghinea şi Ion Mihu. În publicaţia amintită, Axente a tipărit mai multe versuri şi 20 nuvele între care amintim: ,,Alt om", ,,Întoarcere", ,, Omul cu picior de lemn", ,, Scrisoare de la Maia", ,,Năluca" etc., dar şi un interesant şi atractiv jurnal de călătorie cu titlul ,, De la Dunăre la Sena". El a mai publicat în ,,Universul literar", ,, Eu şi Europa" şi în ziarele medieşene ,, Ecoul Târnavelor" şi ,, Zori Noi". Una din nuvelele sale, ,,Drum la oraş" a văzut lumina tiparului în almanahul ziarului ,,Curierul" din Sibiu în anul 1947. Mihai Axente este autorul mai multor reportaje, dar şi a două volume, unul de versuri ,,Pământ Străbun" şi romanul ,,Raluca". Placheta de versuri este una cu rezonanţe sufleteşti adânci în care se întâlnesc printre armonii şi unele secvenţe dure, necizelate. Ciclul ,,Umbre-n noapte" conţine admirabile pasteluri în care se resimte şi suflul cald al versurilor populare. Referindu-se la romanul ,, Raluca", criticul George Călinescu în a sa ,,Istorie a literaturii de la origini…", apărută în 1941, afirmă că Mihai Axente ,,este un autor modest cu influenţe naturaliste". Cel care i-a pătruns în profunzime tainele scrierilor lui Axente a fost prietenul său, George Popa. Deşi erau un tandem în toate preocupările lor, Popa, foarte realist şi obiectiv, n-a iertat, nici scăderile, nici stilul uneori vetust al prietenului său. Acesta afirmă că versurile sunt o continuare a versului semănătorist nu numai în formă, dar şi în fond. ,,Poezia este închinată satului şi naturii cu un accent perimat în care punea sinceritate uneori servită de frumoase imagini" notează Popa. În privinţa prozei, acelaşi Popa scrie: ,,Se vede în ele o adâncă pătrundere în sufletul omenesc, frământările eroilor sunt naturale şi tulburătoare, iar stilul chiar dacă uneori e agrest are oaze luminoase". De precizat că editorii revistei ,, Lanuri" (1933-1939) au purtat o bogată corespondenţă cu diverşi autori în legătură cu apariţia şi distribuţia acesteia.
Bunăoară, din Cluj, savantul şi scriitorul Victor Papilian (care a activat şi în Sibiu câţiva ani ca medic, dar şi ca animator teatral), îl anunţă pe Axente printr-o scrisoare din 9 noiembrie 1936, că cei doi vajnici condeieri medieşeni au fost aleşi de comitetul ASRA ( Asociaţia Scriitorilor Români din Ardeal). ,,În acest scop – spune Papilian – am propune şi o şezătoare literară la Mediaş pentru sâmbătă 29 noiembrie sau duminică 30 noiembrie a societăţii noastre cu gruparea dvs. Vă rog răspundeţi-mi dacă aceste zile ar fi nimerite. Cu salutări colegiale, Papilian". În altă epistolă acelaşi scriitor clujean, afectat de o recenzie la o carte de a sa scrie: ,,… mă consider dezlegat pe viitor de angajamentul luat de a colabora la această revistă. Bunînţeles această hotărîre a mea nu vatămă cu nimic colaborarea de la ASRA". Tot din oraşul de pe Dealul Feleacului, poetul I.Ch. Severeanu, într-o scrisoare datată 28 martie 1938, afirmă: ,, Sper că nu aveţi nimic împotriva faptului ca volumul meu să apară în editura voastră".
Mai amintim, între colaboratori pe poetul Ion Moldoveanu, autor al volumului de versuri ,,Zbor peste ape" şi pe poetul Ion Th. Ilea redactor la revista ,,Societatea de mâine" din Cluj. Ambii se adresează directorului, scriitorul Mihai Axente cu rugămintea să le expedieze numere din publicaţia din Mediaş, asigurându-l totodată de un neprecupeţit ajutor material prin obţinerea de mai multe abonamente. Ecou avea revista şi în oraşul de pe malul Cibinului. Astfel, un sibian pe nume Nicolae Jianu îi scrie lui Axente asigurându-l de un ajutor pecuniar în vederea scoaterii revistei. Acesta menţionează: ,, Dragă Axente, Frumoasa intenţe ce am avut, ba simţind-o chiar de o datorie a sprijini cu maximum revista noastră, (permiteţi-mi să zic ,,noastră"), cu ajutor bănesc, colaborare şi propagandă pentru desfacerea ei şi în oraşul nostru, n-am putut pune-o în aplicare. Motivul cred că-l ştii: Am fost tot timpul deţinut fiind în Garda de Fier. Acum , de curând liberându-mă, m-am hotârât să iau contact cu tine prin prezenta. Imediat ce voi primi banii îţi voi trimite, iar după Paşti voi colabora, dacă mă primiţi, regulat. Cu drag, Nic. Iancu. "De remarcat că scriitorul a mai publicat materiale de istorie, redacţionale ş.a.
Deşi sosit din ţinuturi moldoveneşti, Mihai Axente s-a preocupat la modul cel mai serios de trecutul oraşului în care s-a stabilizat căutând tot felul de documente în scopul scrierii unei lucrări monografice care, din păcate, a rămas în manuscris. Lucrarea poartă titlul ,,Mediaş – studiu monografic", iar în deschiderea lui scriitorul notează următorul înscris emoţionant: ,, În dragostea de Mediaş, care m-a primit ospitalier între zidurile lui am ridicat o parte a vălului ce-l acoperea pentru a-l arăta urmaşilor, aşa cum a fost, şi bun şi rău şi pe care urmaşii îl vor sfârşi mai departe, închin această lucrare".
Acum, la împlinirea a 55 de ani de la moartea sa, noi ,medieşenii ne facem o onorabilă şi sinceră datorie în a-i aduce comisarului de poliţie-scriitor, prinosul nostru de recunoştinţă, pentru frumoasele preocupări în aria literaturii.
Gh. Buşoiu