Mieii își dau lâna pe nimic, dar carnea pe 45-60 de lei/kg

Acasa >

Articol

Ultima săptămână a Postului înseamnă declanșarea operațiunilor de mobilizare pentru Paști. De la curățenia generală, până la aprovizionările furibunde, românii intră în febra pregătirilor. Pentru cei mai mulți, capul de afiș al mesei festive este mielul. Preparat sub formă de drob, ciorbă, friptură sau tocană, carnea de miel e cea mai căutată în această perioadă. Cum majoritatea produselor alimentare s-au scumpit, nici prețul animalului sacrificat de Paști nu putea scăpa de avalanșa majorărilor. Încetul cu încetul, preparatele altădată banale se transformă într-unele de lux, carnea de miel scumpindu-se în acest an cu aproximativ 25%.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Zvonurile potrivit cărora carnea de miel urma să ajungă la 50 de lei în acest an sunt confirmate de prețurile din hipermarket, unde au sărit de acest prag: 599 lei un miel întreg de 12 kg, 137 lei 3 kg de piept de miel cu os, pulpa de miel cu os întreagă la 3 kg costă 194,7 lei. Sibienii nădăjduiesc că în halele din piață carnea va costa ceva mai puțin în jur de 42-45 lei/kg.  

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Miei cu 25% mai scumpi

 

Marius Mașca este unul dintre crescătorii de ovine din județul Sibiu. Locuiește și își desfășoară activitatea în Slimnic de o viață, dar spune că această îndeletnicire e din ce în ce mai grea: „Am vândut mieii en-gros cu 20 lei/kg în viu. Mulți dintre crescători au făcut la fel, mieii de Sibiu ajungând la arabi. S-au scumpit cu aproximativ 25% față de anul trecut, dar nu putem vorbi despre un câștig al crescătorilor pentru că s-au majorat prețurile la tot ceea ce înseamnă îngrășământ pentru pământ, porumb, motorină, tot, tot. Nici forță de muncă nu mai găsești, dacă ai un cioban, ții de el să nu-ți plece, e tot mai greu și în ritmul ăsta îmi e teamă că mulți vor renunța la creșterea oilor. Nu avem unde să vindem lâna, mieii îi dăm la export pe sume care abia acoperă cheltuiala, nu mai ești motivat, așa cum erai odată”. 

 

Adio vânzări la stână

 

Marius Mașca își amintește de vremurile în care mieii se vindeau direct la stână: „Pe vremuri venea omul la stână, îi tăiai mielul, îl lua, nu se mai temea nimeni de boli și alte cele. Tăiam non-stop, dar acum regulile s-au schimbat: nu mai vindem la stână, pentru că nu e voie. În plus, nici nu mai ai oameni destui pentru a face față cererii. Eu îi înțeleg și pe cei care se plâng că s-a scumpit carnea de miel pentru că, gândiți-vă, dintr-o pensie de 1000 de lei, ce ar însemna să dai jumătate pe un miel. Pe de altă parte, au crescut enorm cheltuielile oierilor, așa că scumpirea e justificată”.

Dacă la hipermarket carnea de miel costă între 45-60 lei/kg, sibienii speră ca cu câteva zile înainte de Paști să poată cumpăra din Piață puțin mai ieftin cu 42-45 lei/kg. 

Mulți dintre cei ce țin morțiș să aibă pe masa de Paști preparate din carne de miel, încep să se orienteze către preparatele comercializate în magazine, în cantități mai mici. „Voi cumpăra drob la caserolă, din magazin, pentru că e mai ieftin. Luăm puțin, de poftă, să nu zicem că nu am avut pe masă. Costă cam 15 lei bucata de 250 de gr. Nu știu dacă e ca cel pe care îl făceam noi acasă, dar e mai avantajos”, spune Brândușa, o sibiancă pentru care masa de Paști trebuie să conțină măcar puțină carne de miel. 

Autor
17 aprilie 2022 la 11:59

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 minute
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 20 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit