Articol
Elevi, profesori, specialiști, promotori culturali și artiști din toată țara şi din străinătate, Republica Bulgaria, Republica Moldova și Mexic se află în aceste zile la Muzeul Astra unde are loc faza națională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Reprezentanții muzeului i-au surprins pe micii meșteșugari în timp ce lucrau cu pasiune.
Simona Pantelimon este viitor meșter opincar din județul Vrancea și a venit la Sibiu ca să arate cum se face o opincă, transmit reprezentanții muzeului într-o postare pe Facebook.
„Tocmai ce am terminat de făcut o opincă, acum decupez pielea într-o formă dreptunghiulară, după cum vedeți, apoi o perforez, îi dau găuri cu ciocanul, apoi fac inima opincii sau gurguiul, adică partea din față. Vin cu câteva bucăți de piele lungi până în partea din spate. O pereche de opinci e gata în aproximativ 2 ore”, a spus aceasta.
Alexie Vatamanu și David Crișan, au venit la muzeu din Gheorgheni, jud. Harghita. Ei duc mai departe tradiția și meșteșugul tăbăcăriei.
„Un prieten m-a invitat să tăbăcesc cu el și mi-a plăcut, le fac de un an”.
Într-o gospodărie tradițională din Muzeul ASTRA, Cosmin, un tânăr de 17 ani din Focșani, care a venit la Olimpiadă îmbrăcat în costum popular, țese la război, iar despre lucrările sale s-a auzit atât în țară, cât și în străinătate.
„Betele sunt pentru costumul tradițional ca să încingă femeia la catrință. Țes aproximativ un metru pe oră. Am învățat de la bunica mea și vreau să duc meșteșugul mai departe”, a spusCosmin Miron, viitor meșter într-ale țesutului la război.
Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” are loc la Muzeul Astra până duminică, atunci când, de la ora 17 se va desfășura festivitatea de închidere și premiere.