Articol
Nu ştim când a avut loc primul boom al ofertei de "meniul zilei", la restaurante în general şi la cele sibiene în special, dar a avut succes. Era avantajos din ambele părţi, ale clientului şi celui care oferea aşa ceva. Tu ca client, puteai lua într-un restaurant, mai serios sau mai modest, oferta numită "meniul zilei" care conţinea felurile 1 şi 2 plus salată, plus, uneori, desert, la un preţ mai redus decât dacă făceai comenzi separate pentru fiecare sortiment. Cantitatea era mulţumitoare, gustul era acelaşi, banii cheltuiţi erau mai puţini. În plus, erai servit şi mai rapid, pentru că "meniul zilei" era gata pregătit.
Apoi, cel care oferea acest serviciu culinar avea şi el avantajele lui. Cel mai mare era că în mod sigur, marfa se consuma, fără riscul de a produce peste necesar şi a avea "reture" de care să nu ştii cum să scapi. Conceptul de "Meniul zilei" a avut (şi are) un succes uluitor pe litoral, unde la un moment dat, un fast-food terasă avea 12 variante de meniul al zilei pentru o singură zi.
Ideea de "meniul zilei" a bubuit în ultima perioadă pe vremea pandemiei, când, punându-li-se lacăt la uşă, restaurantele se chinuiau să supravieţuiască servind orice la pachet, în vreme ce serviciile de catering prosperau şi generau chiar dependenţe.
Acum, ideea de "meniul zilei" are un succes, se pare, mediu spre bunicel. Multe restaurante şi terase nu au sau nu mai au aşa ceva, în vreme ce altele, mai fără prejudecăţi şi nu neapărat cu un target pe turistul care aruncă cu bani, îl menţin.
Curiozitatea şi plăcerea jocului de a face pe turistul în oraşul tău ne-a îndemnat să vedem cum mai stăm cu oferta de meniuri ale zilei. În sensul să găseşti un loc unde să poţi sta la masă să consumi.
Centrul, cam "duşmănos" cu oferta meniului zilei
Cea mai "de lux" zonă de consum a Sibiului este, cu excepţia evenimentelor artistice sau a locurilor unde plăteşti intrare, zona centrală. Este normal, aici e zona turistică, e "centrul vechi", cu preţuri aproape în euro, ca de obicei în oraşele mari din România. Aici ideea de meniul zilei nu mai are succes, consumul axându-se pe meniul comandat "pe bucăţi".
Luate aşa, pe rapid, iubitorii ciorbei de văcuță (care e bună atunci când ştii să o faci, că am consumat odată la un superhotel din Sibiu aşa ceva de era mai bună cea la conservă care nu e neapărat bună) o pot "avea" la preţuri între 19 şi 25 lei porția, în funcție de local. De exemplu, la "Casa Frieda" o ciorbă de văcuță este 25 lei, iar peste drum la "Leon", este 19 lei. Dacă mai adaugi, să zicem şi un fel doi de genul "cotlet de porc gratinat cu ciuperci", care tot pe la Frieda, face 35 lei, plus o garnitură de 14-15 lei (cartofi prăjiti, natur, ţărăneşti sau orez), plus-plus o salată la 9-15 lei. Totalul va ajunge undeva la aproximativ 70 şi 80 şi lei. În Piaţa mare, la "Lyra", un piept de pui la grătar cu cartofi prăjiți costă 48 lei, iar o ceafă de porc cu cartofi prăjiți 50 lei. Lângă, la "Zestrea", un file de șalău în fulgi de porumb cu cartofi prăjiti și sos tartar costă 50 lei. Oferte sunt destule, ceea ce vedeţi nu e nici reclamă, nici anti-reclamă, ci doar preţuri luate "din mers". Certe ste că meniul zilei, în centru, nu prea găseşti.
Totuşi, meniul zilei…
Dar ce facem cu meniul zilei? Avem aşa ceva? În zona centrală, cel puţin în locurile udne am "încercat", se pare că mai mult nu. Totuşi, mai sunt unele locuri, mai mult sau mai puţin departe de centru, care servesc aşa ceva. De exemplu la fastfood-ul Super Mamma, meniul zilei este între 29 şi 36 de lei. La Intim, felul 1, 2 plus salată este 40 de lei. Pe Victoriei, la Supporter, meniul zilei este 33 de lei. Restaurantul "Grand Plaza" de pe str 9 Mai (fostul bufet "Brădet", mai cunoscut ca "la Ioan şi Dan" oferă meniul zilei – 40 lei: pentru ziua de joi, puteai consuma o ciorbă de perişoare a la grec şi gulaș de porc cu piure de cartofi împreună cu, la alegere, o porţie de salată de varză albă sau de castraveţi muraţi, conform paginii web. Restaurantul "Adi şi Nicol" de pe str. Dimitrie Anghel, lângă Sala Transilvania, are meniul zilei la 32 lei şi se poate alege între patru feluri de ciorbă (de perișoare ardelenească, de fasole cu costiță, de văcuță şi de legume) şi trei sortimente de felul doi (piept de pui la grătar cu sos gorgonzola, cartofi wedges și salată de varză sau cârnaciori cu iahnie de fasole și salată de castraveți murați sau cârnaciori cu varză călită). La Bistro House, pe Vasile Aaron, sunt două oferte un "meniul zilei" la 30 de lei şi o "oferta zilei" la 34 de lei. În plus, serviciile de catering oferă "meniul" zilei la diverse preţuri, pentru acasă.
Se pare că vremea de glorie a meniului zilei luat "în oraş" s-a cam dus din zona centrală a Sibiuui, migrând spre cartierele mai "populare", fără atâtea pretenţii. Precizăm, la finalul articolului că ofertele au fost luate în majoritatea cazurilor, de pe paginile web sau de facebook ale restaurantelor.