Articol
Vitamina C este vitamina care previne nitraţii şi azotaţii să se transforme în compuşi carcinogeni. Vitamina C ajută la absorbţia fierului în tractul intestinal. Învineţirea rapidă a pielii este un alt semn al deficienţei de vitamina C.
Vitamina C înlătură colesterolul atât de dăunător pentru organism. Dacă consumaţi o cantitate mare de grăsimi, trebuie consumată în paralel o farfurie mare de salată de legume la fiecare friptură în cantitate de la trei până la cinci ori mai mult. Trebuie ştiut că vitamina C este inexistentă în produsele animale.
Principalele furnizoare de vitamina C sunt fructele, boabele şi verdeţurile care trebuie consumate zilnic, deoarece organismul uman nu sintetizează această vitamină. Cele mai bogate produse cu vitamina C sunt măceşele, coacăzele negre, coacăzele roşii, hreanul, mărarul şi ceapa. Un conţinut ridicat de vitamina C se găseşte, de asemenea, în citrice şi mere. Fumătorii, cu ficare ţigară, distrug între 25 şi 100 mg de vitamina C, de asemenea, pe lângă riscul de cancer pulmonar, probleme cardiovasculare. Fumotărilor le este indicat să consume suplimente nutritive mărite, în special antioxidanţi cu conţinut de vitaminele A, C, E şi seleniu. Iarna putem lua vitamina C din varză murată, usturoi, fructe uscate, compoturi şi gemuri cu conţinut scăzut de zahăr. Vitamina C poate intensifica eliminarea acidului folic şi a vitaminei B12, poate scădea dozele de medicamente administrate diabeticilor şi bolnavilor cardiovasculari. Este să consultaţi medicul curant.