Medicina naturistă: Tătăneasa (symphytum officinale) – o plantă puternică anti-canceroasă

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Este o plantă erbacee perenă întâlnită la marginea pâraielor, şanţurilor, locurilor mlăştinoase, buruiană prin culturi – în întreaga ţară, de la câmpie până în zona muntoasă inferioară. Se mai numeşte iarba lată, iarbă băţoasă, iarba neagră, etc. Este răspândită în Europa şi Asia. Rizomul este gros, scurt, ramificat, de culoare neagră. Înfloreşte în perioada mai – august, conţine o serie de substanţe minerale, cantităţi mici de alcalorizi, mucilagii, alantoina, consolidenă, fanin, ulei volatil, etc.

Intern, se foloseşte în gastrite hiperacide, ulcer gastric şi duodenal, spondilita anchilozantă, diaree, tuse, bronşită, cancer, psoriazis. Pentru tratarea de cancer de piele şi de sân se aplică comprese cu decoct din rădăcină de tătăneasă.

Compresele calde cu  terci de tătăneasă ajută în ulcer varicos, în noduri de artrită, umflături, calmează durerile după amputare.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În hemoragii stomacale şi pleureză se beau 2-4 căni de ceai preparat din rădăcină de tătăneasă sub formă de decoct.

Pentru tratarea de psoriazis se prepară un decoct din 10 linguriţe rădăcină mărunţită la 5 l apă care se fierbe o jumătate de oră. Se strecoară, se adaugă în apa de baie în care se stă 20-30 minute. Se va folosi şi alifia pe bază de tătăneasă care va grăbi vindecarea.

Pentru ulcer şi cancer de piele şi de stomac se va prepara următoarea reţetă: într-un kg de miere se introduc 300 gr tătăneasă dată pe răzătoare. Totul se amestecă foarte bine cu o lingură de lemn. Se lasă la macerat 3 săptămâni sub un loc umbros şi întunecos. În fiecare zi se amestecă cu lingură de lemn. După cele 3 săptămâni se poate administra câte o linguriţă dimineaţa pe nemâncate în ulcer şi cancer de stomac, câte o linguriţă din amestec după micul dejun ca să rămână pe gât în cazul cancerului din gât, mai ales dacă a fost operat.

În cazul cancerului de piele se va pune un strat subţire în zona afectată.

Intern, se va respecta dozajul. Rădăcina de tătăneasă se culege primăvara devreme (începând din februarie) sau toamna târziu, deoarece numai atunci conţine substanţa activă alantoina.

Frunzele tătănesei se folosesc pentru comprese şi ca adaos la băi, în duşuri reumatice, artrită, discopatie şi dureri de oase. Homeopatic, symphytum se foloseşte în caz de fracturi, entorse şi dureri articulare.

Autor
08 februarie 2024 la 19:13

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 2 ore
„Spovedania” emoționantă făcută unui medic sibian: „Nu am respectat indicațiile dvs… Aici, nu s-a putut..!”
Un mesaj cutremurător, care relevă în egală măsură „agonia și extazul” sistemului sanitar românesc, a fost trimis unui...
Actualitate
4 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 9 ore
Cum va fi vremea de Paști și după
Suntem în preajma unei mari sărbători: Învierea Domnului. Pe lângă pregătirile pentru ziua de Paști, orele libere din...
Știri
1 min de citit
acum 1 zi
Cimitir de mașini, la marginea drumului spre Păltiniș
Cei care merg spre Păltiniș sau coboară din stațiune vor putea observa pe marginea drumului, în zona cabanei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
ÎPS Laurențiu: „Toți împreună să ne desfătăm de bunurile gătite în Împărăția cerurilor celor ce curat L-au iubit pe Dumnezeu”
*Pastorala de Sfintele Paşti a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu*   Învierea lui Hristos care este temelia şi începutul învierii tuturor...
Cultura
10 min de citit