Articol
Este o plantă erbacee care poate atinge înălţimea de 1,5 m. Frunzele descresc ca mărime de la bază la vârful plantei. Florile de culoare roză sunt aşezate la baza frunzelor. Perioada de înflorire este din iulie până în august. Creşte prin locuri virane, tufişuri. În Europa este declarată monument al naturii. Se recomandă folosirea acestei plante numai din culturi. Conţine substanţe amare, uleiuri eterice, tanin, flavonoizi, cardiotonice.
Planta se culege în timpul înfloritului. Se foloseşte la tratamentul bolilor de inimă, insomnie, emfizemul pulmonar, antiasmatic, hipotensivă, afecţiuni ale prostatei, probleme ale stomacului, înlătură gazele şi ajută la funcţionarea defectuoasă a tiroidei. Se recomandă folosirea plantei proaspete deoarece prin păstrare îşi pierde calităţile.
Se prepară un ceai dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită. Se lasă acoperită 15 minute. Se strecoară. Se beau zilnic 2 căni, în afecţiuni cardiace. În afecţiuni pulmonare se face un decoct mai concentrat.
Se indică următorul amestec de plante: talpa gâştii – 20g, sunătoare – 15g, păducel – 10g, melisă – 10g, valeriană – 5g. Din acest amestec se iau 2 linguriţe la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 5 minute. Se beau 2 căni zilnic. Nu se va supradoza deoarece poate apărea senzaţia de vomă, dureri în corp, sânge în scaun, sete. Din planta proaspătă se prepară homeopate. Se administrează diluţiile CH7 – zilnic, CH15 – la 3 zile, CH30, CH200 – la 7 zile. Tratamentul durează o zi pe lună.
Articol scris cu concursul farmacistei Doina Ignat – Farmacia Homeopată Sibiu.