Articol
Siropul de păpădie are un gust foarte bun şi este totdată un medicament pentru organism.
Pentru prepararea lui se iau 4 mâini de flori de păpădie care se pun într-un litru de apă rece, într-o oală emailată. Se pune la foic mic conţinutul până începe să fiarbă. Se lasă să dea câteva clocote, se ia oala de pe foc şi se lasă să stea peste noapte. Dimineaţa se scurge conţinutul printr-o sită, iar florile se storc bine cu ambele mâini. Sucul obţinul se amestecă cu un kg zahăr brun, la care se adaugă o jumătate de lămâie tăiată felii. Lămâia este lăsată 10 minute în apă cu oţet de mere, apoi se dă sub un jet de apă pentru a se curăţa lămâia de chimicale. Nu se pune mai multă lămâie deoarece conţinutul se acreşte prea mult. Oala se punefără capac pe plită, la focul cel mai mic pentru a se păstra toate vitaminele. Lichidul se evaporă fără a se fierbe.
Siropul se pune la răcit chiar de două ori ca să i se poată stabili consistenţa şi să nu devină prea gros, deoarece se zahariseşte după un timp mai îndelungat.
Dacă este prea subţire, după un timp fermentează. Siropul trebuie să arate vâscos pentru a putea fi uns pe pâine.
Siropul din flori de păpădie cu greu poate fi deosebit de mierea veritabilă.
Persoanele bolnave de rinichi nu suportă bine mierea naturală, în timp ce siropul de păpădie le prieşte.
Acest sirop se poate unge pe pâinea cu unt la micul dejun.