Articol
Salvia a fost cunoscută şi utilizată din antichitate, fiind originară din Siria, Italia, Franţa şi Elveţia. În Germania este cunoscută sub numele de Muskateller Salbei sau salvia muscat, fiind utilizată pentru obţinerea vinului de muscat.
În Jamaica, planta era folosită mai mult de negrii pentru curăţirea ulcerelor şi inflamaţia ochilor. Pentru vindecarea muşcăturilor de scorpion, se prepară un decoct din frunze de salvie fierte în ulei de nucă de cocos. Uleiul esenţial se va folosi numai sub formă de picături în combinaţie cu alte uleiuri.
Salvia este indicată în stări nervoase astenice, paranoice, fiind unul din cele mai bune remedii pentru depresia de orice origine. Este un bun tonic uterin pentru funcţiile organelor genitale feminine în general. Conţine estrogeni sau alte substanţe similare. Salvia are proprietăţi afrodisiace, antiseptice, anticonvulsive, carminative, digestive, hipotensive, sedative, tonice. Se recomandă în afecţiuni renale, arsuri, colici, flatulenţă, frigiditate, infecţii în gât, impotenţă, îngrijirea pielii, leucoree, oftalmie, tuse convulsivă, ulcere. Salvia stimulează fierea şi îmbunătăţeşte digerarea grăsimilor. Se foloseşte pentru diminuarea transpiraţiei excesive şi infecţiile respiratorii. Consumată regulat, le ajută pe femei să controleze bufeurile provocate de menopauză. Ceaiul de salvie se poate folosi ca gargară pentru infecţiile gingiilor şi pentru ulcere bucale. Salvia nu se recomandă mamelor care alăptează, deoarece poate scădea fluxul laptelui. Ceaiul de salvie folosit mai des fortifică întregul organism, prevenind atacurile de apoplexie, are efect asupra paraliziilor, tremurul membrelor. Se vor bea câte două ceşti pe zi. Salvia este folosită ca adjuvant în cancer. Este o plantă armatică (mirodenie), folosită în cantităţi mici, precum cimbru, la mâncărurile grase, precum friptură de porc şi de vânat.