Este un arbore care atinge 4 m. Fructul este format din mulţi saci plini cu o pulpă roză sau roşiatică zemoasă. Fiecare sac are câte o sămânţă.
Rodia conţine o serie de carbohidraţi şi proteine aproximativ 1%. Rodia este bogată în vitaminele C, E, B6, B1, B2, provitamina A. Cele mai semnificative minerale sunt potasiul, cuprul şi fierul.
Coaja şi membranele conţin ??? având efect astrigent şi antiinflamator asupra mucoasei digestive.
Rodia conţine antocianise care sunt pigmenţi vegetali roşiatici şi albaştri care au acţiune antiseptică şi antiinflamatorie.
Conţine antioxidanţi puternici care încetinesc procesul de îmbătrânire şi degenerarea canceroasă. Au efect diuretic.
Elimină paraziţii intestinali determinată în special de coaja rădăcinilor rodiei.
Se indică a fi folosită în dereglări intestinale, diaree infecţioasă determinată de colită. Se recomandă în caz de crampe intestinale, exces de acid gastric, reducând inflamarea stomacului, arterioscleroza, anemia, hipertensiunea arterială.
Rodiile sunt utile în cazuri de gută, exces acid uric, obezitate datorată efectului lor alcalinizant şi depurativ. Se consumă în stare naturală sau sub formă de suc extras cu ajutorul storcătorului de fructe.
Prin fierberea sucului de rodie cu zahăr se obţine grenadina, un sirop care se poate păstra mai multe luni spre a fi folosit la salate sau în combinaţie cu apă, se bea ca atare.