Articol
Este o plantă erbacee, anuală, cultivată pentru seminţe, din care se obţine ulei folosit în alimentaţie şi în industria pentru fabricarea de biocombustibil. Uleiul din seminţe de rapiţă conţine coenzima Q3, un element important pentru dezvoltarea oaselor. Uleiul de rapiţă se recomandă în osteoporoză. Menţine şi contribuie la regenerarea elasticităţii pereţilor vasculari şi la scăderea nivelului de colesterol rău. Are acţiune antibactericidă faţă de numeroşi germeni, între care streptococul, stafilococul, enterococul, dar şi helicobacter pylori. Protejează ficatul, splina, pancreasul şi tratează bolile de rinichi şi stomac. Mierea de rapiţă deţine aceleaşi proprietăţi. Se va adăuga în ceai sau lapte, seara, înainte de culcare, având o acţiune sedativă şi relaxantă. Uleiul de rapiţă are un conţinut ridicat de vitamina E, care ajută la impiedicarea apariţiei ridurilor şi acneei. Acelaşi ulei se foloseşte în tratamentul afecţiunilor prostatei şi al glandei tiroide.