Articol
Pelinul, considerat o plantă miraculoasă care curăţă întregul organism de impurităţi, redând vigoare celui care-l foloseşte. Ceaiul din frunze de pelin este un pansament foarte eficient în bolile de stomac. Administrat în ulcere cu nişe sub formă de pulbere, stopează balonarea şi contribuie la regenerarea ficatului bolnav.
La fel de importantă este tinctura de pelin care se obţine din 100 g plantă uscată sau un pumn de plantă proaspătă la 400 ml alcool 50 grade care se lasă la macerat două săptămâni, în care timp se agită puternic recipientul în care se pune amestecul de câteva ori pe zi. După 2 săptămâni se strecoară totul printr-un tifon dublu şi se pune în sticluţe închise la culoare. Se păstrează în frigider. Se administrează câte 10 picături de 3 ori pe zi înaintea meselor principale timp de 20 de zile. Se vor face două cure pe an, primăvara şi toamna. Ameliorează bolile de ficat şi pancreas, făcând să dispară balonările foarte supărătoare.
Sub formă de pulbere obţinută prin râşniţa de cafea, se administrează câte o jumătate de linguriţă diluată în 100 ml lichid de două ori pe zi, cu un sfert de oră înaintea meselor principale. Cura durează o săptămână. Are efect benefic, ca tonic, aperitiv, antispastic, antifebril, în ascaridoză, anemie, convalescenţă, tulburări ale ciclului menstrual. 3 tulpini de pelin verde introduse în vin roze sau negru într-o sticlă de culoare închisă lăsate la macerat timp de 6 săptămâni devin un miraculos medicament care curăţă arterele şi scade în scurt timp colesterolul. Condiţia este ca să se bea 100 ml pe zi după masa de prânz.