Articol
Pătrunjelul este cel mai folosit aliment din bucătăria tradiţională românească şi un remediu important în medicina noastră populară. Cu pătrunjel erau frecate gingiile slăbite şi erau făcute fierturi în bolile de ficat sau intestin.
În ultima perioadă, frunzele pătrunjelului, alături de mărar, ţelină şi leuştean, au devenit ţinta unor studii medicale cu rezultate uluitoare care le pot situa în farmacii şi nu în tarabele din pieţe.
Cum se poate administra pătrunjelul ca să aibă efectul unui medicament? Se mixează o mână de frunze proaspete la care s-au adăugat 4 linguri de apă, după care se lasă o jumătate de oră la macerat şi se filtrează. Sucul obţinut se va consuma imediat, amestecat cu suc de morcovi, de 3-4 ori pe zi, câte 4-6 linguri de suc de pătrunjel diluat cu un sfert de pahar de suc de morcovi.
Se va consuma zilnic pătrunjel verde tăiat, amestecat cu suc de lămâie, puţină ceapă şi câteva felii de roşie. Are efect bun pentru digestie.
Sucul de pătrunjel se recomandă în hepatita A, B şi C. Se face o cură de suc proaspăt de pătrunjel, 50-75 ml pe zi, băut în 3 reprize pe stomacul gol, înainte de masă. După 4 săptămâni de cură se fac 2 săptămâni de pauză, după care tratamentul se poate relua.
Pătrunjelul verde mestecat îndelung dă un miros plăcut respiraţiei, acţionând ca un dezinfectant al căilor respiratorii.
În caz de imunitate slăbită se consumă salată de pătrunjel, 1-2 porţii pe zi, în cure de 3 săptămâni.