Articol
Pătrunjelul este folosit în medicină pentru o diversitate de boli, mai ales pentru inflamaţiile renale, incapacitatea de a urina, urinarea dureroasă, presiune la prostată, nisip şi pietre la rinichi. Ceaiul de pătrunjel are efect în reumatism. Se pune o mână de pătrunjel proaspăt într-un vas emailat de un litru şi se toarnă deasupra trei sferturi de litru de apă rece. Se dă într-un clocot. Fierbeţi la foc mic nu mai mult de 10 secunde. Se ia vasul de pe foc şi se lasă la răcit. După ce s-a răcit, strecuraţi-l. Se va bea ori de câte ori se simte o jenă reumatică. Dr. Mihai Petrovici ne dă cazul unui pacient cu durerei de genunchi, care a băut câteva săptămâni şi cazul unui pacient cu dureri de umăr.
Pătrunjelul ajută chiar dinţii slăbiţi şi aduce lumina în ochii stinşi. Conţine 22.500 unităţi de vitamina A la 30 grame, de 4 ori mai multă vitamina C decât aceeaşi cantitate de portocale şi conţine mult fier, chiar mai mult decât spanacul.
Câteva fire de pătrunjel ajută mult şi în cancer, oprind dezvoltarea tumorilor. Consumat în salată, se indică în alergii cum ar fi strănutul şi rinoreea.
În vechime, se recomanda pentru neutralizarea mirosului de usturoi. Ceaiul de pătrunjel băut după masă ajută digestia.
Se pot folosi şi rădăcinile în acelaşi scop, sau pătrunjelul uscat. Ceaiul de pătrunjel nu se recomandă femeilor care alăptează.