Articol
Oţetul de mere este un aliment medicament preparat în casă, după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie. Oţetul de mere tratează peste 50 de afecţiuni, de aceea este considerat un elixir al sănătăţii. S-a constatat că atunci când merele sunt mai dulci, se obţine un oţet de mere de calitate superioară, iar dacă este preparat cu miere de albine atunci este şi mai valoros.
Oţetul de mere conţine numeroase vitamine, printre care o cantitate însemnată de vitamina C, dar şi vitamine din grupul B, precum B1, B2 şi B6, acizi organici şi enzime. Vitamina C este importantă la asimilarea fierului necesar organismului pentru prevenirea infecţiilor.
Persoanele supraponderale pot pierde în greutate cu ajutorul oţetului de mere. Pierderea în greutate se face treptat, atunci când este folosit la fiecare masă câte 2 linguri de oţet de mere amestecat cu un pahar de apă, oţetul de mere având proprietatea de a arde grăsimile. Într-un an se pot pierde până la 10-14 kg.
Oţetul de mere se foloseşte şi în afecţiunile hepato-biliare, administrat două linguriţe la o cană de 250 ml de apă. Acest tratament stimulează secreţia biliară dacă este băut cu 10 minute înainte de masă. Se vor administra zilnic câte 3 căni.
Pentru a preveni îmbătrânirea prematură, se prepară un amestec tonic din o linguriţă miere amestecată cu aceeaşi cantitate de oţet de mere, administrat de 3 ori pe zi. Cura durează 3 luni şi are efecte puternice de detoxifiere ale organismului. În acelaşi timp, oţetul de mere are efect antiinflamator la nivelul articulaţiilor şi împiedică procesele de îmbătrânire şi de degradare a cartilajelor.