Articol
Denumirea ştiinţifică: Lens culinaris. Face parte din familia leguminoase. Fructul acestei plante constă în două păstăi cu una sau două seminţe. Lintea este o sursă de energie importantă, furnizând 338 kcal la 100 de grame, nu conţine nicio grăsime. 100 g linte crudă este suficientă pentru a prepara o porţie ce satisface toate nevoile nutriţionale ale unui bărbat adult. Lintea conţine fibră, proteine, vitamina B, vitamina B6, magneziu, fier (90%), potasiu, zinc, cupru. Lintea nu conţine provitamina A şi vitaminele C, E, calciu şi vitamina B12. Lintea se recomandă în anemie, fiind bogată în fier, furnizând 9 mg la 100 de grame. Aceasta este o cantitate mult mai mare decât cea conţinută în carne şi ouă. Conţinutul ridicat de fibre o face benefică în constipaţie, în dietele diabeticilor, fără să provoace creşteri ale nivelului zahărului din sânge. Fibra din linte colectează colesterolul din alte alimente, precum acizii biliari, materia primă pentru sinteza colesterolului în organism şi le elimină prin fecale. Lintea se recomandă femeilor însărcinate, deoarece pot obţine fier din abundenţă, evitând anemia cauzată de sarcină şi malformaţiile sistemului nervos.
Bibliografie: "Sănătate prin alimentaţie" – George D. Pamplona-Roger (Spania)