Articol
Denumirea de "iaurt" provine de la cuvântul de origine turcă "yogurt". Iaurtul a fost consumat cu mii de ani în urmă de popoarele din Orientul Mijlociu. Triburile mongolice ale lui Ginghis Han consumau iaurtul ca hrană şi remediu. Iaurtul este unul din secretele longevităţii bulgarilor. În Munţii Rodopi din Bulgaria trăiesc cei mai mulţi oameni cu vârste de 100 de ani, aceasta datorându-se şi consumului aproape zilnic de iaurt. Un bulgar consumă anual 30 de kilograme de iaurt. În 1908, iaurtul a început să se răspândească şi în Europa. Primele iaurturi cu bifidobacterii probiotice au fost lansate de japonezi.
Un pahar de 150 grame de iaurt are 100 de calorii, 180 miligrame de calciu (asigurând necesarul de 20% din necesarul zilnic) şi 5 grame de proteine (asigurând 10% din necesarul zilnic).
Românii consumă cel mai puţin iaurt dintre europeni, fiind pe ultimul loc la nivel european. Un român consumă în medie un produs lactat proaspăt pe săptămână faţă de francezi care consumă 5 produse pe săptămână, bulgarii 3 produse pe săptămână.