Articol
Ginkgo biloba este considerată una din cele mai mediatizate plante din ultimii 50 de ani. Chinezii foloseau această plantă de acum 3.500 de ani.
Medicii europeni o folosesc pentru a trata o gamă largă de afecţiuni, precum slăbirea memoriei, ameţeli, ţiuituri în urechi (tinitus, dureri de cap, depresie, accidente cerebrale). Ginkgo îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Ginkgo are puterea de a vindeca extremităţile picioarelor reci şi chiar de a înlătura durerile de picioare. Mulţi cercetători au ajuns la concluzia că ginkgo are acţiune antioxidantă la nivelul creierului, ochilor şi sistemului cardiocirculator. Acest lucru determină ca ginkgo să aibă efect în boala Alzheimer, accidente cerebrale, cataractă, retinopatie diabetică.
Ginkgo se recomandă în depresie atunci când aceasta este determinată de un flux sanguin redus la nivelul creierului. Efectul se simte chiar şi după o săptămână de tratament. Ginkgo se recomandă hipertensivilor, ajutând la relaxarea pereţilor arteriali, scăzând presiunea în interiorul vaselor de sânge, doza obişnuită fiind de 120-160 mg pe zi. Dr. Mark Stengler recomandă folosirea lui o perioadă de minim 8 săptămâni pentru a-i putea aprecia efectele terapeutice. Pe măsură ce înaintaţi în vârstă, se diminuează şi capacitatea de memorare şi atunci este bine să luaţi ginkgo.
Ginkgo se recomandă în sindromul premenstrual, când femeile au dureri de sân, crampe abdominale în preajma menstruaţiei. Cercetătorii ruşi au descoperit efectele antiradiaţie ale lui ginkgo şi au recomandat ginkgo ca tratament muncitorilor care au fost iradiaţi în 1986 la Cernobâl.
Cercetătorii au observat foarte puţine efecte secundare la persoanele care luau ginkgo. Mai puţin de 1% dintre acestea aveau uşoare tulburări digestive. Nu se va lua ginkgo împreună cu alte medicamente de fluidizare a sângelui, deoarece se obţine un efect mai mare decât este nevoie.