Face parte din familia Asteraceae. Este o plantă anuală întâlnită prin zone necultivate, păşuni, pe lângă garduri, comună în toată ţara. Se mai numeşte pălămidă, corneci, holeră, spin macănesc, etc. Planta depreciază pajiştea. Este răspândită în America de Sud şi în Europa.
Tulpina este bogat ramificată, începând de la baza fiecărei frunze, înaltă până la 1 m.
Florile sunt mici, verzui, înfloresc în perioada iunie-octombrie. Fructele sunt achene. Planta este puţin studiată.
În medicină se foloseşte intern pentru tratarea turbării, hipertiroidismului, prostată, prostatila, litiaza renală. Se prepară un decoct din o linguriţă plantă mărunţită la o cană cu apă. Se fierbe 10 minute la un foc domol. Se lasă acoperit 15 minute. Se strecoară. Se beau 2 căni, una dimineaţa şi alta seara pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de a mânca timp de 6 luni, după care se consumă numai o cană pe zi dimineaţa.
Pentru cistite, tratamentul se face 3-5 luni, iar pentru adenomul de prostată 6-18 luni, în funcţie de stadiul bolii. Pentru litiaza renală tratamentul se face toată viaţa. După 3-5 săptămâni se diminuează durerile şi prostata se descongestionează şi îşi revine la volumul normal.
În perioada tratamentul nu se va mânca sărat, iute, piperat, acne??? (varză, gogoşari, castraveţi, roşii, acne, iaurt). Nu se va consuma alcool, vin sau bere.
Planta se recoltează în perioada iunie-august, pe timp însorit. Se usucă la umbră, în poduri bine aerisite şi acoperite cu tablă.
Pentru agricultură este o buruiană problemă.
Bibliografie – "Mica enciclopedie", academ. C-tin Pârvu