Medicina naturistă: Gălbenelele (Calendula officinalis)

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Plantă erbacee, anuală, cultivată în zone cu lumină directă, pe orice tip de sol. Este răspândită în Europa de Sud. Înfloreşte portocaliu în perioada iunie-septembrie. Fructele sunt achene curbate în formă de secară. Conţine ulei volatil, saponine, carotenoide, flavonoizi, substanţe amare, mucilagii, vitamina C, acid malic, acid lauric, palmitic etc. Este o plantă medicinală foarte valoroasă, cu proprietăţi antivirale, antimicotice, antibacteriene. În medicina populară se utilizează florile, tulpina, frunzele. Se aseamănă foarte bine cu arnica, dar puterea vindecătoare fiindu-i superioară. Arnica nu se administrează intern decât numai ca homeopat, deoarece dăunează bolnavilor de inimă. Gălbenelele sau Filimica nu au contraindicaţii. Gălbenelele se recomandă în icter infecţios. Se indică zilnic una-două ceşti de ceai, deoarece are efect de curăţire, stimulează circulaţia sângelui, vindecă rănile etc.

Pentru tratarea inflamaţiilor gastrointestinale, gastritelor hiperacide, ulcerelor gastrice, colecistitelor, dischineziei biliare, contra hemoroizilor, se prepară o infuzie din două linguriţe flori, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă acoperită 10 minute. Se strecoară. Se bea înaintea meselor principale. Pentru tratarea menstrelor dureroase şi neregulate, se bea o cană de ceai de gălbenele preparat sub formă de infuzie.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
08 aprilie 2024 la 17:21

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 7 ore
Cum va fi vremea de Paști și după
Suntem în preajma unei mari sărbători: Învierea Domnului. Pe lângă pregătirile pentru ziua de Paști, orele libere din...
Știri
1 min de citit
acum 1 zi
Cimitir de mașini, la marginea drumului spre Păltiniș
Cei care merg spre Păltiniș sau coboară din stațiune vor putea observa pe marginea drumului, în zona cabanei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
ÎPS Laurențiu: „Toți împreună să ne desfătăm de bunurile gătite în Împărăția cerurilor celor ce curat L-au iubit pe Dumnezeu”
*Pastorala de Sfintele Paşti a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu*   Învierea lui Hristos care este temelia şi începutul învierii tuturor...
Cultura
10 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Moment rar pentru Biserica Ortodoxă: a fost sfințit Marele Mir. Câte și ce ingrediente conține acesta
Moment special în Joia mare, pentru ortodoxia română: a fost sfințit Mare Mir,  pentru a 23-a oară în...
Actualitate
2 min de citit