Articol
Frunzele de măslin erau folosite de către egipteni la mumificarea regilor. La alte popoare, erau folosite la scăderea febrei, răcelilor şi malariei.
Frunzele de măslin preparate sub formă de infuzie au un efect calmant asupra sistemului nervos, sunt antireumatice, antivaricoase, antihemoroidale şi revigorante. Reduc hipertensiunea arterială şi ateroscleroza coronariană, previn angina pectorală, palpitaţiile cardiace.
Frunzele de măslin au proprietăţi antimicrobiene. Se prepară o infuzie din două linguriţe la o cană cu apă care se lasă la răcit şi cu care se pun comprese în cazul tulburărilor de circulaţie la nivelul picioarelor. Frunzele de măslin se administrează în diabet I şi II, colesterol mărit, deranjamente digestive, tromboflebite, arterită obliterantă, iradiere, cancer şi leucemie. În special cancer de sân, colon şi plămâni, infecţii greu de tratat, adjuvant în SIDA, bioterorism precum antrax şi botulism.
Se recomandă în răceală, infecţie intraspitalicească (se administrează 14 zile). Au dat rezultate în aritmie cardiacă, ischemia cardiacă, colesterol mărit, cistită, infecţii renale. Adjuvant în infecţiile cu HIV. Se va folosi cu prudenţă la cei care suferă de calculoză biliară.
În farmacii se găseşte preparatul din frunze de măslin, numit OLIVOFORTE.