Articol
Specialiştii în legumicultură ne învaţă cum să deosebim roşiile modificate genetic de cele originale şi cum arată soiurile de roşii româneşti autentice. Roşiile româneşti sunt din ce în ce mai puţine pe piaţă şi asta din cauză că staţiunile de cercetare în legumicultură reuşesc să acopere doar 10% din necesarul de sămânţă pentru legume. Unul din soiurile importante este Pontica, cu un fruct mare aplatizat, nu rotund, cu coacere uniformă şi gust foarte bun. Există şi roşii cu fruct alungit sau roşii prunişoare mai mari. În solarii se cultivă roşii hibrizi, aduşi din străinătate. Roşiile din străinătate trebuie să reziste la transport şi câte 10-14 zile. Acestea, în majoritate, sunt modificate genetic. Se pot depista uşor prin tăiere longitudinală. În dreptul codiţei există o parte de culoare verde care se continuă în interiorul fructului şi care este uşor lemnos. Acesta îi permite să reziste chiar şi 40 de zile, a declarat dr. Marcel Costache, cercetător la ICDLF Vidra. Chiar şi producătorii români mai folosesc erbicide interzise în Comunitatea Europeană.
Dacă tai fructul transversal, constaţi că partea externă a fructului se desprinde de partea centrală şi apar nişte goluri. Acelaşi specialist afirmă că roşiile din străinătate pot fi produse pe substraturi nutritive, nu pe pământ, ca la noi. Roşiile de la noi au un conţinut mai mare de vitamina C şi un gust mult mai plăcut.
Informaţie preluată din ziarul RING.