Articol
Cuişoarele sunt originare din India unde se cultivau cu multe milenii în urmă în scopuri medicale. În Egiptul Antic au fost folosite pentru proprietăţile lor dezinfectante şi antiseptice.
Ele se obţin din mugurii floriferi ai unui arbore exotic (Eugenia caryophyllata sau syzygium aromaticum).
Principalul producător este Indonezia, cu 70-80% din producţia mondială, urmată de Madagascar, Tanzania, Sri Lanka şi altele.
Cuişoarele erau menţionate în epopeea indiană Ramayana, scrisă în jurul anului 200 î. Hr. unde face referire la aceste cuişoare. În timpul dinastiei Han din China (206 î. Hr. – 220 d. Hr.) ele erau mestecate pentru a da respiraţiei un miros plăcut.
Datorită proprietăţilor anestezice, cuişoarele se folosesc la combaterea durerilor dentare.
Uleiul de cuişoare este un antioxidant puternic care distruge paraziţii intestinali, microbii şi ciupercile şi întăreşte sistemul imunitar. Tratează artritele şi herpesul. Pentru răceală se fac inhalaţii cu câteva picături de ulei de cuişoare în apă clocotită sau se face un decoct din cuişoare şi se inhalează aburii. Uleiul de cuişoare ajută în tuse, astm, tuberculoză, boli de cap, afecţiuni ale vederii.
Datorită proprietăţilor deosebite, cuişoarele sunt cheia tinereţii fără bătrâneţe, contribuind la înlăturarea durerilor de oase, muşchi şi altele provenind din diferite traumatisme. Înlătură infecţiile rinichilor, gazele intestinale, stimulează secreţia hormonilor şi enzimelor, înlătură colicile abdominale, disfuncţiile biliare şi previne răcelile. Se pun două cuişoare puse într-o cană de apă clocotită. Se lasă acoperit 10 minute. Se bea o cană din infuzia astfel preparată. Pentru dezinfecţia gurii se vor mesteca zilnic 2 cuişoare.
Nu se cunosc contraindicaţii în cazul folosirii acestei plante. Cuişoarele presate se folosesc ca adjuvant în tratamentul cancerului.