Medicina naturistă: Colectarea şi uscarea plantelor medicinale

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Plantele medicinale se colectează în momentul în care s-a strâns o cantitate maximă din principiile active. Planta este colectată la începutul înfloririi împreună cu frunzele, tulpinile şi florile. Florile se colectează imediat după înflorire, frunzele în general până la înflorire, mugurii înaintea dezvoltării, seminţele şi fructele când sunt complet coapte. Rădăcinile, toamna târziu, după terminarea vegetaţiei sau la începutul primăverii, înainte de creşterea plantei. Coaja se colectează primăvara deoarece în acest anotimp se scoate mai uşor.

Partea externă a plantei se colectează pe timp frumos, pe soare, după ce plantele s-au uscat de rouă sau de ploaie.

Plantele colectate pe timp ploios se închid la culoare şi se mucegăiesc.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Se recomandă colectarea plantelor prin tăierea cu foarfeca, cuţitul sau secera, să nu se rupă cu rădăcină, deoarece în acest caz se amestecă şi partea externă cu pământ, iar în cazul plantelor perene duce la distrugerea lor. Colectarea cojii de pe arbori se face cu tăieturi inelare şi longitudinale, iar coaja se scoate în fâşii. Rădăcinile se scot cu lopata, cu sapa sau cu plugul. Plantele din cultură se scot cu mijloace mecanizate.

Plantele dăunătoare se vor distruge în cazul plantaţiilor.

Frunzele şi florile se culeg în coşuri pentru a se evita îngrămădirea lor. Fructele suculente se recomandă a fi culese în coşuri învelite cu pânză pe dinăuntru. Seminţele, coaja şi rădăcinile se pot colecta în saci. Înainte de uscare plantele vor fi sortate. Se vor elimina plantele mâncate de insecte, stricate. Rădăcinile şi rizomul se vor spăla cu apă curgătoare, pentru a îndepărta pământul. Rădăcinile groase vor fi despicate pentru o mai bună uscare. Plantele care stau prea mult în coşuri fermentează şi se deteriorează.

Uscarea plantelor se face în poduri, acoperite cu tablă, apoi se trece la fărâmiţarea şi tăierea materialului, care urmează a fi ambalat în saci sau baloturi. Pulberile care conţin compuşi volatili se vor păstra în vase de sticlă închise la culoare, ferite de lumină.

Autor
04 ianuarie 2023 la 21:37

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 2 ore
VIDEO: O familie specială, atracția de Paști din Parcul Sub Arini
Vremea din ziua de Paști a fost, mai degrabă una de vară decât de primăvară, așa că după...
Știri
1 min de citit
acum 6 ore
Video: Capre negre, surprinse nu departe de Sibiu, la plimbare pe culmi
Natura continuă să demonstreze că deține supremația în materie de frumusețe și capacitate de a ne surprinde, indiferent...
Național
1 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 ore
Vești bune pentru turiști, vești proaste pentru hotelieri: cazările din Sibiu, mai ieftine decât în anii trecuți
Tot mai multe voci care susțin, în ultima vreme, că Sibiul cunoaște un regres din punct de vedere...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
„Spovedania” emoționantă făcută unui medic sibian: „Nu am respectat indicațiile dvs… Aici, nu s-a putut..!”
Un mesaj cutremurător, care relevă în egală măsură „agonia și extazul” sistemului sanitar românesc, a fost trimis unui...
Actualitate
4 min de citit