Articol
Ceaiul verde provine din frunzele plantei cu acelaşi nume, folosit pentru a prepara oolong sau ceai negru. Acesta suferă numai un proces minim de prelucrare. Ceaiul verde conţine mulţi antioxiodanţi care previn bolile de inimă, cancerul, ajută ficatul la detoxifiere şi asigură energie pentru organism. Ceaiul verde înlocuieşte cu succes cafeaua, înlăturând insomnia.
90% dintre chinezi beau cel puţin o cană de ceai verde în fiecare zi. Polifenolii conţinuţi în ceaiul verde contribuie la protecţia organismului împotriva radicalilor liberi, au acţiune protectoare asupra vitaminei E. Ceaiul verde conţine şi vitaminele C, D, K şi B, precum şi minerale.
Ceaiul verde protejează celulele hepatice împotriva agresiunilor şi ajută ficatul să prelucreze substanţele cancerigene. Se recomandă două-trei căni de ceai verde în fiecare zi. Există şi ceai verde decofeinizat, pentru persoanele sensibile la cofeină. Ceaiul verde care conţine coferină poate produce iritabilitate, nervozitate, tahicardie, insomnie. Cu cât ceaiul este lăsat mai mult timp la infuzat, cu atât cantitatea de cofeină din ceai creşte.
Ceaiul verde contribuie la sănătatea aparatului digestiv, prin modificarea mediului intestinal. Ceaiul verde reduce placa bacteriană care produce carie dentară. Ceaiul verde ajută la stabilizarea zahărului din sânge şi contribuie la scăderea în greutate.