Articol
Căpăceala este capacul de la fagure cu care albinele acoperă mierea depusă în fiecare celulă a stupului pentru a se conserva calităţile terapeutice. Mierea, la început, are un conţinut de apă destul de ridicat, iar albinele mută mierea din celulă în celulă, până când cantitatea de apă se reduce în proporţie de 18%.
Pentru a păstra mierea în stup, albinele sigilează fiecare fagure cu capacele făcute din straturi alternative de ceară şi propolis. Ceara opreşte pătrunderea aerului în stup şi a invadatorilor, iar propolisul sterilizează mierea. Când fagurele este căpăcit în proporţie de 2/3, apicultorul ştie că trebuie să recolteze mierea. Capacele sunt îndepărtate cu o furculiţă specială, iar aceasta se numeşte căpăceală.
Căpăceala conţine: miere, enzime şi antibiotice naturale. Căpăceala ajută metabolismul, vindecă bolile respiratorii (laringita, faringita şi astmul), vindecă afecţiunile ficatului, lubrifiază sângele, menţine vitalitatea organismului.