Articol
Bradul, denumirea în limba latină Abies alba, un conifer care creşte în zona montană, este puţin rezistent la ger, uşor vătămat de gazele din atmosferă. Poate fi întâlnit la altitudinea de 600-1.200 m în Carpaţii Orientali şi la 700-1.500 m în Carpaţii Meridionali. Poate fi întâlnit şi în Carpaţii Occidentali. Cu ani în urmă ocupa 25% din suprafaţa totală ocupată de conifere din ţara noastră.
Tăierile masive au făcut ca aceste păduri de conifere să se micşoreze. Longevitatea este până la 700 de ani, tulpina înaltă până la 50 m, diametrul 1-3 m. Dimensiunile sunt reduse în primii 15-20 de ani, după care creşterea se activează până la 100 de ani, când arborele poate produce o cantitate mare de lemn. Conurile de brad conţin răşină, ulei volatil şi o serie de alte substanţe cu care ne putem trata afecţiuni respiratorii, afecţiuni nervoase şi cardiace. 2 linguri muguri la o cană de apă în clocot se lasă acoperit 15 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se beau 2-3 căni pe zi. Siropul de muguri preparat din 1 kg de muguri la
2 l apă se fierbe în clocot 20 de minute, se lasă de seara până dimineaţa. Se strecoară printr-un tifon. Se adaugă 900 gr zahăr la un litru soluţie, se fierbe din nou până dă în clocot, se pune în sticle mici închise la culoare şi astupate cu dop. Se mai poate prepara un sirop prin stratificare: un rând de muguri, un rând de zahăr într-un borcan de 3 l sau 5 l care se introduce în pământ şi se lasă 6 luni, apoi se strecoară. Se administrează câte o linguriţă dimineaţa. A dat rezultate spectaculoase chiar şi în cancer de plămâni. Pentru răni, arsuri, reumatism, degerături, se prepară o alifie pe bază de grăsime de porc la care se adaugă şi puţină ceară de albine.
Trebuie să mai ştim ceva foarte important – că bradul ne poate salva viaţa pe munte dacă suntem martorii unui accident. Un vechi salvamontist ne-a informat că bradul, în partea de jos, are o porţiune foarte mare uscată ce poate fi aprinsă chiar dacă a plouat o săptămână sau plouă în continuu. Trebuie căutat un brad izolat spre a nu aprinde toată pădurea. În acest mod nu muriţi prin hipotermie.