Articol
Face parte din familia Lauraceae, care creşte până la o înălţime de 16 m. Se mai numeşte fructul fertilităţii. Avocado este un fruct cu o concentraţie nutriţională şi energetică foarte mare. Anumite soiuri ajung până la 200 kcal la 100 g de fruct. Conţine grăsime şi anume trigliceride. Acidul oleic este acidul gras cel mai abundent. Fosfolipidele acestea sunt grăsimi care au funcţii foarte importante pentru sistemul nervos. Avocado nu conţine colesterol, în schimb conţine proteine până la 2% din greutatea lor. Conţine aminoacizi, conţine vitamina E. Dintre alimentele de origine vegetală, doar nucile, măslinele şi seminţele oleaginoase întrec avocadoul în vitamina E. Această vitamină susţine funcţiile producătoare şi este un antioxidant puternic care protejează organismul împotriva îmbătrânirii şi împotriva cancerului.
Mai conţine vitamina B, când fructul este proaspăt, cantitatea fiind superioară chiar şi celei care se găseşte în carnea de viţel. Avocado conţine fier în cantitate mare, întrecând toate celelalte fructe. Avocadoul se consumă proaspăt în combinaţie cu tot felul de salate şi mâncăruri, care pot fi dulci. Se consumă împreună cu suc de lămâie, care îl împiedică să se înnegrească din cauza oxidării sărurilor de fier din compoziţie. Se poate întinde pe pâine, înlocuind foarte bine untul sau malmelada. Avocadoul se recomandă în diabet, tulburări nervoase, atât copiilor, cât şi adolescenţilor epuizaţi şi stresaţi, precum şi persoanelor în vârstă, ca să le sporească vitalitatea.